Tetszett a cikk?

Benyújtotta lemondását Lucien Abenhaim, a francia egészségügyi minisztérium főigazgatója, miután Jean-Francois Mattei egészségügyi miniszter őt tette felelőssé azért, hogy nem hívta fel időben a figyelmet a franciaországi kánikula okozta nagyarányú halálozásokra. A miniszter szerint elképzelhető, hogy 5000 halálos áldozata van a Franciaországot augusztus első heteiben sújtó hőhullámnak.

Abenhaim azzal indokolta lemondását, hogy nyugodt körülmények között szeretné tisztázni a kánikula okozta "elhalálozási járvánnyal" kapcsolatos vitákat. Korábban Gilles Brücker, a nemzeti egészségvédő intézet igazgatója ismerte el, hogy "részben felelős" az egészségügyi szolgálatok késedelmes riasztása miatt.
Mattei, az egészségügyi miniszter szerint a jelenleg közszájon forgó adatok nagyobbak ugyan az előzetes becsléseknél, de elképzelhető, hogy megfelelnek a valóságnak; nem kizárt, hogy 5000 halálos áldozata van az augusztus eleji hőhullámnak. A korábbi hivatalos mérlegek 1600-3000 halottat említettek, ami lényegesen magasabb a többi európai ország kánikulához kapcsolható halálozási adatainál.
A francia ellenzék tehetetlenséggel és lassú reagálással vádolta a kormányt, azt hangoztatva, hogy a kabinet késlekedett a kórházak kapacitását a nyári szabadságolási időszakban is ugrásszerűen bővítő katasztrófaterv életbe léptetésével. Mattei nem titkolta, hogy akadozott a tájékoztatás, és miközben az egészségügyi hatóságok egy részétől olyan információkat kapott, hogy képesek a helyzet kezelésére, a kórházak sürgősségi osztályai és a mentőszolgálat arról panaszkodott, hogy tarthatatlan helyzet alakult ki az egészségügyi intézmények sürgős eseteket ellátó osztályain. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából