Benyújtotta lemondását Lucien Abenhaim, a francia egészségügyi minisztérium főigazgatója, miután Jean-Francois Mattei egészségügyi miniszter őt tette felelőssé azért, hogy nem hívta fel időben a figyelmet a franciaországi kánikula okozta nagyarányú halálozásokra. A miniszter szerint elképzelhető, hogy 5000 halálos áldozata van a Franciaországot augusztus első heteiben sújtó hőhullámnak.

Abenhaim azzal indokolta lemondását, hogy nyugodt körülmények között szeretné tisztázni a kánikula okozta "elhalálozási járvánnyal" kapcsolatos vitákat. Korábban Gilles Brücker, a nemzeti egészségvédő intézet igazgatója ismerte el, hogy "részben felelős" az egészségügyi szolgálatok késedelmes riasztása miatt.
Mattei, az egészségügyi miniszter szerint a jelenleg közszájon forgó adatok nagyobbak ugyan az előzetes becsléseknél, de elképzelhető, hogy megfelelnek a valóságnak; nem kizárt, hogy 5000 halálos áldozata van az augusztus eleji hőhullámnak. A korábbi hivatalos mérlegek 1600-3000 halottat említettek, ami lényegesen magasabb a többi európai ország kánikulához kapcsolható halálozási adatainál.
A francia ellenzék tehetetlenséggel és lassú reagálással vádolta a kormányt, azt hangoztatva, hogy a kabinet késlekedett a kórházak kapacitását a nyári szabadságolási időszakban is ugrásszerűen bővítő katasztrófaterv életbe léptetésével. Mattei nem titkolta, hogy akadozott a tájékoztatás, és miközben az egészségügyi hatóságok egy részétől olyan információkat kapott, hogy képesek a helyzet kezelésére, a kórházak sürgősségi osztályai és a mentőszolgálat arról panaszkodott, hogy tarthatatlan helyzet alakult ki az egészségügyi intézmények sürgős eseteket ellátó osztályain. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról