Hat hónapig tartó megpróbáltatás után véget ért a Szaharában eltűnt európai turisták kálváriája: a fundamentalista iszlámisták által elrabolt nyugat-európai turisták szabadok. Értesülések szerint Németország 5 millió eurós váltságdíjat fizetett az emberrablóknak, de ezt Berlin tagadja.

Amadou Toumani Touré, Mali elnöke hétfőn közölte a német különstáb vezetőjével, Jürgen Chrobog államtitkárral, hogy a 14 túsz - 9 német, 4 svájci, egy holland – szabad. Az ARD televízió információja szerint a kiszabadult túszok még mindig Mali északi részén, Tesszalitban vannak, s kedden szállítják őket Gaón keresztül a fővárosba, Bamakóba, ahol a német hadsereg, a Bundeswehr légibusza vár rájuk. Az ARD szerint a mali elnök is el akar búcsúzni tőlük, mielőtt visszaindulnának Európába.
A televíziós állomás úgy tudja, hogy 5 millió euró váltságdíjat fizettek az emberrablóknak - általános vélekedés szerint fundamentalista iszlámistáknak -, de Németország tagadja, hogy akár csak egy eurócent is származott volna tőle, mert a hivatalos álláspont szerint a német állam nem zsarolható. Kommentátorok azonban egybehangzóan úgy vélekednek, hogy ha most ténylegesen a mali kormányzat fizetett is, később a pénzt megkapja Berlintől, például fejlesztési segély formájában.
Tavasszal tűnt el több szakaszban 32 európai turista a Szahara algériai részén. Közülük 17-et május közepén kiszabadítottak, míg az emberrablók a megmaradt 15 emberrel átvonultak Maliba. Június végén a nagy hőségben életét vesztette az egyik túsz, Michaela Spitzer. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Mészáros Lőrinc óriási élelmiszeripari holdingot hozott létre

Mészáros Lőrinc óriási élelmiszeripari holdingot hozott létre

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja