Tetszett a cikk?

Hat hónapig tartó megpróbáltatás után véget ért a Szaharában eltűnt európai turisták kálváriája: a fundamentalista iszlámisták által elrabolt nyugat-európai turisták szabadok. Értesülések szerint Németország 5 millió eurós váltságdíjat fizetett az emberrablóknak, de ezt Berlin tagadja.

Amadou Toumani Touré, Mali elnöke hétfőn közölte a német különstáb vezetőjével, Jürgen Chrobog államtitkárral, hogy a 14 túsz - 9 német, 4 svájci, egy holland – szabad. Az ARD televízió információja szerint a kiszabadult túszok még mindig Mali északi részén, Tesszalitban vannak, s kedden szállítják őket Gaón keresztül a fővárosba, Bamakóba, ahol a német hadsereg, a Bundeswehr légibusza vár rájuk. Az ARD szerint a mali elnök is el akar búcsúzni tőlük, mielőtt visszaindulnának Európába.
A televíziós állomás úgy tudja, hogy 5 millió euró váltságdíjat fizettek az emberrablóknak - általános vélekedés szerint fundamentalista iszlámistáknak -, de Németország tagadja, hogy akár csak egy eurócent is származott volna tőle, mert a hivatalos álláspont szerint a német állam nem zsarolható. Kommentátorok azonban egybehangzóan úgy vélekednek, hogy ha most ténylegesen a mali kormányzat fizetett is, később a pénzt megkapja Berlintől, például fejlesztési segély formájában.
Tavasszal tűnt el több szakaszban 32 európai turista a Szahara algériai részén. Közülük 17-et május közepén kiszabadítottak, míg az emberrablók a megmaradt 15 emberrel átvonultak Maliba. Június végén a nagy hőségben életét vesztette az egyik túsz, Michaela Spitzer. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank