Tetszett a cikk?

Pokolgép robbant kedden az afgán elnök öccsének kandahári házában, de Hamid Karzai államfő fivére nem tartózkodott ott a detonáció idején. Afganisztánban az al-Kaida megmaradt erői és egy, a kabuli vezetéssel ellenséges hadúr harcosai fokozzák a támadásokat a rendszer képviselői ellen.

Nem ismeretes, ki követte el a bűncselekményt Ahmed Vali Karzai ellen, akit testvére, az államfő személyes képviselőjének nevezett ki a dél-afganisztáni városban. A hatóságok azonban emlékeztetnek arra, hogy az ország korábbi urai, az amerikai vezetésű koalíció által katonai erővel megbuktatott tálibok és szövetségeseik számos merényletet követtek el ebben a térségben. Az elnök ellen is megkíséreltek már merényletet Kandahárban (a múlt év szeptemberében), de az államfő sértetlen maradt.
Közben fegyveres – feltehetőleg tálib - támadók megöltek hétfőn tíz rendőrt, köztük Abdul Halikot, Logar tartomány rendőrfőnökét a fővárostól, Kabultól kilencven kilométernyire délre, Logar tartomány Harvar körzetében. Nem ismeretes, hogy a vállról indítható rakétákkal és gépfegyverekkel szétlőtt rendőrautóban ülők közül túlélte-e valaki a támadást. A rendőrség e támadás mögött is a tálibokat gyanítja. A tálibok, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Afganisztánban megmaradt erői és a kabuli rendszerrel szemben álló hadúr, Gulbuddin Hekmatjar harcosai az utóbbi időkben fokozzák támadásaikat a rendszer képviselői ellen az ország keleti és déli részén. Csupán a múlt héten több mint kilencven halálos áldozata volt az erőszakhullámnak.
Ismeretlen támadók rálőttek egy brit segélyszervezet gépkocsijára az ázsiai ország északkeleti Badahsán tartományában, a tartományi fővárostól, Faizábádtól tizenkét kilométernyire, de senkit sem találtak el. A benn ülők - a segélyszervezet afgán munkatársai - csak kisebb sérüléseket szenvedtek a jármű betört ablakának üvegszilánkjaitól. Ezen a vidéken a tálibok kevésbé aktívak, két viszálykodó, de Kabulhoz hű hadúr erői uralják a területet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a betegek 60 százaléka meghal

Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a betegek 60 százaléka meghal

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből