Pokolgép robbant kedden az afgán elnök öccsének kandahári házában, de Hamid Karzai államfő fivére nem tartózkodott ott a detonáció idején. Afganisztánban az al-Kaida megmaradt erői és egy, a kabuli vezetéssel ellenséges hadúr harcosai fokozzák a támadásokat a rendszer képviselői ellen.

Nem ismeretes, ki követte el a bűncselekményt Ahmed Vali Karzai ellen, akit testvére, az államfő személyes képviselőjének nevezett ki a dél-afganisztáni városban. A hatóságok azonban emlékeztetnek arra, hogy az ország korábbi urai, az amerikai vezetésű koalíció által katonai erővel megbuktatott tálibok és szövetségeseik számos merényletet követtek el ebben a térségben. Az elnök ellen is megkíséreltek már merényletet Kandahárban (a múlt év szeptemberében), de az államfő sértetlen maradt.
Közben fegyveres – feltehetőleg tálib - támadók megöltek hétfőn tíz rendőrt, köztük Abdul Halikot, Logar tartomány rendőrfőnökét a fővárostól, Kabultól kilencven kilométernyire délre, Logar tartomány Harvar körzetében. Nem ismeretes, hogy a vállról indítható rakétákkal és gépfegyverekkel szétlőtt rendőrautóban ülők közül túlélte-e valaki a támadást. A rendőrség e támadás mögött is a tálibokat gyanítja. A tálibok, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Afganisztánban megmaradt erői és a kabuli rendszerrel szemben álló hadúr, Gulbuddin Hekmatjar harcosai az utóbbi időkben fokozzák támadásaikat a rendszer képviselői ellen az ország keleti és déli részén. Csupán a múlt héten több mint kilencven halálos áldozata volt az erőszakhullámnak.
Ismeretlen támadók rálőttek egy brit segélyszervezet gépkocsijára az ázsiai ország északkeleti Badahsán tartományában, a tartományi fővárostól, Faizábádtól tizenkét kilométernyire, de senkit sem találtak el. A benn ülők - a segélyszervezet afgán munkatársai - csak kisebb sérüléseket szenvedtek a jármű betört ablakának üvegszilánkjaitól. Ezen a vidéken a tálibok kevésbé aktívak, két viszálykodó, de Kabulhoz hű hadúr erői uralják a területet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban