Tetszett a cikk?

Venezuela fővárosában tegnap hatalmas tüntetést szervezett az ellenzék, melynek során a demonstrálók Hugo Chávez elnök visszahívását követelték. Az ellenzék által az elnök leváltásáért indított aláírásgyűjtő akció azonban sikertelen lehet, mivel a kormány vitatja az aláírások hitelességét.

Az ellenzék képviselői a tüntetés során átadták az Országos Választási Tanácsnak (CNE) azt a közel hárommillió aláírást, amelynek alapján népszavazás kiírását követelik Chávez elnök leváltására. A demonstráción becslések szerint legkevesebb ötvenezer, egyes számítások szerint egymillió ember vett részt. A város különböző kerületeiből hat menetben vonultak fel. A több mint négyórás tüntetésen közel 4500 rendőr és katona felügyelt a rendre.
A venezuelai alkotmány értelmében az államfő menesztéséről döntő népszavazás kiírására akkor van lehetőség, ha az illető mandátumának felét letöltötte, és ha ezt a választójoggal rendelkező állampolgárok legalább húsz százaléka kéri, jelen esetben 2,6 millió fő. Chavez elnök kedden érkezett mandátumának feléhez.
A kormány vitatja az ellenzék által összegyűjtött aláírások hitelességét, mivel a CNE nem hitelesítette a kérdőíveket. Marisol Plaza főügyész pedig arra hivatkozik, hogy az aláírásokat még akkor gyűjtötték össze, mikor az elnök nem töltötte le mandátumának a felét. Chávez elnök, - aki a napokban, Buenos Airesben tárgyal - kijelentette, hogy idén még nem tartható meg a népszavazás, mivel az aláírások nem érvényesek.
Az ellenzék ugyanakkor arra számít, hogy 60-70 nap múlva esedékes a referendum az általuk populistának tartott elnök visszahívásáról, akinek a támogatottsága az eddigi legalacsonyabb szintre – 36 százalékra esett vissza. Venezuelában két éve kezdődött a társadalmi elégedetlenség, amely tavaly áprilisban egy sikertelen puccskísérletet eredményezett. Azóta mindennaposak a tüntetések, gyakoriak az általános sztrájkok, melynek következtében a megbénult az ország kőolajipara. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?