Venezuela fővárosában tegnap hatalmas tüntetést szervezett az ellenzék, melynek során a demonstrálók Hugo Chávez elnök visszahívását követelték. Az ellenzék által az elnök leváltásáért indított aláírásgyűjtő akció azonban sikertelen lehet, mivel a kormány vitatja az aláírások hitelességét.

Az ellenzék képviselői a tüntetés során átadták az Országos Választási Tanácsnak (CNE) azt a közel hárommillió aláírást, amelynek alapján népszavazás kiírását követelik Chávez elnök leváltására. A demonstráción becslések szerint legkevesebb ötvenezer, egyes számítások szerint egymillió ember vett részt. A város különböző kerületeiből hat menetben vonultak fel. A több mint négyórás tüntetésen közel 4500 rendőr és katona felügyelt a rendre.
A venezuelai alkotmány értelmében az államfő menesztéséről döntő népszavazás kiírására akkor van lehetőség, ha az illető mandátumának felét letöltötte, és ha ezt a választójoggal rendelkező állampolgárok legalább húsz százaléka kéri, jelen esetben 2,6 millió fő. Chavez elnök kedden érkezett mandátumának feléhez.
A kormány vitatja az ellenzék által összegyűjtött aláírások hitelességét, mivel a CNE nem hitelesítette a kérdőíveket. Marisol Plaza főügyész pedig arra hivatkozik, hogy az aláírásokat még akkor gyűjtötték össze, mikor az elnök nem töltötte le mandátumának a felét. Chávez elnök, - aki a napokban, Buenos Airesben tárgyal - kijelentette, hogy idén még nem tartható meg a népszavazás, mivel az aláírások nem érvényesek.
Az ellenzék ugyanakkor arra számít, hogy 60-70 nap múlva esedékes a referendum az általuk populistának tartott elnök visszahívásáról, akinek a támogatottsága az eddigi legalacsonyabb szintre – 36 százalékra esett vissza. Venezuelában két éve kezdődött a társadalmi elégedetlenség, amely tavaly áprilisban egy sikertelen puccskísérletet eredményezett. Azóta mindennaposak a tüntetések, gyakoriak az általános sztrájkok, melynek következtében a megbénult az ország kőolajipara. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat