Külföldi terroristák is segítik a bukott diktátor híveit az egyre véresebbé váló iraki háborúban - állítja az iraki rendőrség egyik magas rangú képviselője. Az iraki kormányzótanács - egy tagjának állítása szerint - figyelmeztette az amerikai katonai hatóságokat a készülő merényletre.

Egy iraki rendőrtiszt szerint közel 3 ezer külföldi illetőségű iszlám szélsőséges tartózkodik az országban, azzal a céllal, hogy a Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnökhöz hű fegyveres csoportokat segítse. Hírszerzési forrásokra hivatkozva elmondta, hogy az iraki rendőrségnek és a koalíciós erőknek bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az elmúlt két hónapban Anszár al-Iszlám és az al-Kaida fegyveresei nagy számban szivárogtak be az országba. "Több esetben bebizonyosodott már, hogy a szövetségesek ellen elkövetett akciókat olyan szélsőségesek követték el, akik az egykori iraki hadsereg és a Baász párt még szabadlábon lévő tagjainak támogatását élvezik. Ezek az emberek az esetek jelentős részében fegyver nélkül lépnek be az országba, és gyakorlatilag reménytelen a kiszűrésük egészen addig, amíg el nem követnek valamilyen akciót - hangoztatta a rendőrtiszt.
Egyes források szerint az ENSZ bagdadi épülete ellen elkövetett merényletért is külföldi csoportok, és közvetve az al-Kaida a felelősek. Ahmed Csalabi, a 25 fős iraki kormányzótanács egy tagja azt állítja: figyelmeztették az Irakban állomásozó amerikai csapatokat, hogy a Szaddámhoz hű fegyveresek nagyszabású támadásra készülnek egy kevésbé őrzött bagdadi célpont, valamely párt, esetleg az ENSZ székháza ellen.
Többen úgy vélik, hogy az iraki háborúban új fejezet kezdődött, amikor a Szaddam-fiúk halála után a bukott iraki elnököt támogató fegyveresek szövetséget kötöttek az Anszár al-Iszlám és az al-Kaida terrorszervezettel. Az al-Manár című újság egyik szerkesztője szerint korábban sem Szaddám Huszein, sem szűk környezete nem kereste a kapcsolatot ezekkel a terrorista csoportokkal, de a diktátor fiainak megölése után megváltozott a helyzet. Mostanra elsődleges céljukká vált elpusztítani mindent és mindenkit, aki a szövetségeseket támogatja, valamint megfélemlíteni a lakosságot.
Mohammed Hatami iráni elnök elítélte a bagdadi ENSZ központ elleni robbantásos merényletet, ugyanakkor hangot adott annak a véleményének is, miszerint az amerikai politika okolható annak bekövetkeztéért. Az iráni vezető szerint Irak megtámadásával az Egyesült Államok csak "olajat öntött a terrorizmus tüzére, amiért neki is nagy árat kell fizetnie". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra