Jóváhagyta az önálló szlovákiai magyar egyetem létrehozásáról szóló tervezetet a szlovák kormány. Az egyetem végső sorsa majd a parlamentben, várhatóan szeptemberben dől el, de ennek végkifejlete egyelőre igen bizonytalan.

A csütörtöki kormányülésen született elhatározás politikai döntésnek tekinthető, mert a Révkomáromban létrehozandó Selye János egyetem szakmai jogosítványát csak a kormány október 3-án ülésező szakmai tanácsadó testülete adhatja ki. A testület korábbi ülésein az ügyben - különböző szakmai fenntartások miatt - nem született döntés. A létrehozandó egyetem végső sorsa majd a parlamentben, várhatóan szeptemberben dől el, de ennek végkifejlete egyelőre igen bizonytalan.
Az egyetem a kormány programnyilatkozatában rögzítettek szerint 2004. január 1-jétől jönne létre és szeptembertől kezdődne meg az oktatás. Az önálló magyar egyetemen közgazdasági, pedagógiai és református teológusképző kar alakulna.
A csütörtöki kormányülésen vita tárgyát képezte a magyar egyetem oktatási nyelvének kérdése, mivel korábban a kormány törvényelőkészítő tanácsa ajánlotta ugyan a magyar egyetem létrehozását, de ezzel együtt azt is, hogy a magyar intézmény oktatási nyelve szlovák legyen. A kormány most úgy döntött, hogy a létrehozandó magyar egyetem oktatási nyelvei "a magyar, a szlovák és egyéb nyelvek lesznek".
A szlovák kormány az első évben százmillió koronát szentel az egyetem létrehozására. Révkomárom önkormányzata a közelmúltban negyvenmillió koronáért vette meg a komáromi várerőd e célra felújítandó - a megszálló szovjet katonák által több mint két évtizedig használt és tönkretett - főépületét, és vállalta, hogy az egyetemi tanév kezdetéig felújítja az épületet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

„Mondtam, hogy ne csinálja!” - a bőnyi rendőrgyilkos felesége is hallható a segélyhívásról készült hangfelvételen

„Mondtam, hogy ne csinálja!” - a bőnyi rendőrgyilkos felesége is hallható a segélyhívásról készült hangfelvételen

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Segítene, de nincs ideje elvinni az ajándékot? Jön érte egy autó

Segítene, de nincs ideje elvinni az ajándékot? Jön érte egy autó