Tetszett a cikk?

Jóváhagyta az önálló szlovákiai magyar egyetem létrehozásáról szóló tervezetet a szlovák kormány. Az egyetem végső sorsa majd a parlamentben, várhatóan szeptemberben dől el, de ennek végkifejlete egyelőre igen bizonytalan.

A csütörtöki kormányülésen született elhatározás politikai döntésnek tekinthető, mert a Révkomáromban létrehozandó Selye János egyetem szakmai jogosítványát csak a kormány október 3-án ülésező szakmai tanácsadó testülete adhatja ki. A testület korábbi ülésein az ügyben - különböző szakmai fenntartások miatt - nem született döntés. A létrehozandó egyetem végső sorsa majd a parlamentben, várhatóan szeptemberben dől el, de ennek végkifejlete egyelőre igen bizonytalan.
Az egyetem a kormány programnyilatkozatában rögzítettek szerint 2004. január 1-jétől jönne létre és szeptembertől kezdődne meg az oktatás. Az önálló magyar egyetemen közgazdasági, pedagógiai és református teológusképző kar alakulna.
A csütörtöki kormányülésen vita tárgyát képezte a magyar egyetem oktatási nyelvének kérdése, mivel korábban a kormány törvényelőkészítő tanácsa ajánlotta ugyan a magyar egyetem létrehozását, de ezzel együtt azt is, hogy a magyar intézmény oktatási nyelve szlovák legyen. A kormány most úgy döntött, hogy a létrehozandó magyar egyetem oktatási nyelvei "a magyar, a szlovák és egyéb nyelvek lesznek".
A szlovák kormány az első évben százmillió koronát szentel az egyetem létrehozására. Révkomárom önkormányzata a közelmúltban negyvenmillió koronáért vette meg a komáromi várerőd e célra felújítandó - a megszálló szovjet katonák által több mint két évtizedig használt és tönkretett - főépületét, és vállalta, hogy az egyetemi tanév kezdetéig felújítja az épületet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!