Tetszett a cikk?

Az izraeli hatóságok az utóbbi hetekben fokozták palesztinok földjeinek kisajátítását Kelet-Jeruzsálem külső kerületeiben a város körüli biztonsági vonal kiépítésével összefüggésben - jelentette a Háárec című izraeli napilap. A vonal kiépülésével ötvenezer palesztin kerül az izraeli oldalra, elvágva Ciszjordánia többi részétől.

A kisajátítási végzések egyaránt érintenek lakosokat az Izrael által 1967-ben annektált zónában, valamint az olyan szomszédos helységekben, mint Abu Disz, a Kelet-Jeruzsálem és a Ciszjordánia közötti demarkációs vonalon fekvő palesztin település. A biztonsági vonal, amelynek egy 17 kilométeres szakasza épül itt, több kilométer mélyen benyúlik Ciszjordániába, Jeruzsálem határain kívülre, hogy védelmet nyújtson a város közelében lévő zsidó telepeknek.
A Háárec szerint a vonal kiépülésével ötvenezer palesztin kerül az izraeli oldalra, elvágva Ciszjordánia többi részétől. Ehhez jön még az a kétszáz ezer palesztin, akik az annektált Kelet-Jeruzsálemben élnek, de csak rezidensi státusuk van. Ezzel szemben a Kelet-Jeruzsálem külső kerületét jelentő Cur Baher falu több száz lakosa, akiknek lakhatási engedélyük van Izraelben, a fal palesztin oldalán találhatják magukat.
A zsidó állam július 31-én jelentette be a védvonal első (140 kilométeres) szakaszának elkészültét Tel-Avivtól északkeletre. A vonal kiépítésének hivatalosan hangoztatott célja, hogy megakadályozza palesztin terroristák beszivárgását Izraelbe. A vonalat, amely egyes helyeken valóban egy nyolc méter magas betonfal, máshol viszont egy több tucat méter széles földsáv elektromos védőművekkel, őrjáratozásra alkalmas úttal és harckocsi-csapdákkal, a palesztinok az "apartheid, a faji elkülönítés falának nevezik". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Komoly szigorításokról értesült az Index

Komoly szigorításokról értesült az Index

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt