Az ENSZ alkalmazásában álló biztonsági emberek segíthettek a világszervezet bagdadi központja elleni merénylet elkövetőinek - közölte pénteken egy ENSZ-forrás. A keddi merényletben 23 ember, közöttük Sergio Vieira de Mello, az ENSZ iraki megbízottja is életét vesztette.

A neve elhallgatását kérő alkalmazott szerint a merénylőknek egészen biztosan bűntársaik voltak a megtámadott épületben, a Canal Hotelben. A megbukott iraki rezsim titkosszolgálati ügynökei kapcsolatban álltak a hotelben dolgozó biztonsági emberekkel - közölte a forrás az AFP-vel.
A bagdadi merénylet kivizsgálására rendelt amerikai szakértők ezt a feltételezést is figyelembe veszik - írta a The New York Times internetes kiadása. A csütörtök esti írás szerint az ENSZ-székhelynek otthont adó épület biztonsági őrei maguk is egykor a régi rendszer titkos ügynökei voltak - a rezsim idején az ENSZ-en belüli helyzetről adtak jelentéseket az iraki titkosszolgálatnak. A háború után pedig a világszervezet megtartotta őket alkalmazásában. "Úgy véljük, hogy az ENSZ-székhely védelme súlyosan veszélyeztetett volt" - közölte egy amerikai tisztségviselő a napilappal. Véleménye szerint több momentum is gyanúra ad okot: a támadásban használt teherautó behajtása, az akció pontos időzítése és az, hogy a bomba éppen Sergio Vieira de Mello ENSZ-megbízott 3. emeleti irodája alatt robbant fel.
A The New York Times ezen értesülésére reagálva Fred Eckhard ENSZ-szóvivő elmondta: Kofi Anna ENSZ-főtitkár Bagdadba küldte biztonsági tanácsadóját a merénylet körülményeinek kivizsgálására, az összeesküvés-elméletek azonban nem segítik a helyzet feltárását. A keddi merénylet előtt az ENSZ egyik bagdadi illetékese visszautasította azt az amerikai javaslatot, miszerint a világszervezet székháza körül meg kellene erősíteni biztonsági szolgálatot - nyilatkozta pénteken egy európai diplomata, aki úgy tudja, hogy a később áldozatul esett de Mello nem értesült erről. A diplomata szerint az ENSZ nem akart amerikai katonai védelmet az épület körül, hogy még csak a látszatát is elkerülje a szövetséges erőkkel való összejátszásnak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható