Tetszett a cikk?

A dél-koreai haditengerészet egyik őrnaszádja figyelmeztető lövéseket adott le kedden egy észak-koreai hadihajóra, amely Szöul állítása szerint a Sárga-tengeren átlépte a két ország tengeri határát képző demarkációs vonalat.

A dél-koreai hadsereg vezérkarának egyik illetékese arról számolt be, hogy a dél-koreai őrhajó két lövéssel figyelmeztette az északi naszádot arra, hogy átlépte a határt. Az észak-koreai hajó három perccel ezt követően visszafordult. Senkinek sem esett bántódása. Nem tudni, hogy véletlenül vagy szándékosan hajózott az észak-koreai egység a déli felségvizekre.
Az incidens egy nappal azt megelőzően történt, hogy a két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán képviselőinek a részvételével hathatalmi tanácskozás kezdődik Pekingben a phenjani nukleáris fegyverprogramról. Az észak-koreai delegáció már megérkezett arra a szerdán kezdődő hatoldalú tárgyalásra, amelyet a tíz hónapja tartó észak-koreai nukleáris válság megoldására hívtak össze. A phenjani küldöttséget Kim Jong Il külügyminiszter-helyettes vezeti - jelentették a hírügynökségek. A többi külföldi delegáció már hétfőn megérkezett a kínai fővárosba.
A hatoldalú megbeszélések célja, hogy rávegyék Észak-Koreát: hagyjon fel nukleáris programjával. Phenjan viszont szombaton megerősítette, hogy nem mond le a nukleáris elrettentés eszközétől, csak abban az esetben, ha az Egyesült Államok felhagy az Észak-Koreával szembeni ellenséges politikájával. Egyúttal "háborús provokációnak" nevezte a napokban zajló amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kevesebb több: szolid tuningot kapott a Ferrari 812 Superfast

A kevesebb több: szolid tuningot kapott a Ferrari 812 Superfast

Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Karácsony: Nem volt baj a Lánchíd közbeszerzésével

Karácsony: Nem volt baj a Lánchíd közbeszerzésével