Ötvenre emelkedett kedden a hétfőn Bombayban elkövetett pokolgépes merényletek halálos áldozatainak száma, a sebesültek száma pedig megközelíti a 150-et. Ismeretlen merénylők két különböző helyen gépkocsiba rejtett pokolgépet helyeztek működésbe Bombayben, India kereskedelmi fővárosában. Nem sokkal a robbantások után kilenc gyújtószerkezetet találtak a vonatsínekre erősítve a város közelében.

Az egyik hétfő délutáni merényletet az indiai metropolis központjában, a Mumba Devi hindu templom közelében, a másikat az India Kapujának nevezett emlékműnél, a város déli részén levő diadalívnél követték el. Néhány órával a robbantások után az indiai hatóságok kilenc gyújtószerkezetet találtak vonatsínekre erősítve Bombay közelében. Talpfák segítségével eltorlaszolták a vágányokat azon a vasútvonalon, amelyen hindu zarándokok milliói utaznak. A gyújtószerkezetek megtalálása után a vasúti forgalom rövid időre leállt, zarándokokkal zsúfolt vonatok kényszerültek várakozásra - jelentette a Reuters.
A robbantások után az indiai kormány megerősíttette minden fontosabb objektum, atomerőművek, repülőterek, vasutak védelmét. Az indiai hadsereg és a biztonsági szervek általános készültségben állnak.
Az indiai kormány szerint egyelőre nem tudni, ki állt a merényletek mögött. Lal Krisna Advani miniszterelnök-helyettes ugyanakkor közölte: a nyomozás megállapította, hogy a korábbi hasonló bombayi merényleteket az Indiai Iszlám Diákok Mozgalma (SIMI) nevű szervezet követte el a pakisztáni székhelyű kasmiri Laskar-i-Taibával (Igazak Hadserege) közösen.
A hétfői két robbanás volt a legvéresebb bombayi merénylet 1993 óta, amikor egy pokolgépes robbanássorozatban legkevesebb kétszázhatvanan haltak meg. Ezeket a merényleteket rendszerint a hinduk és muzulmánok közötti összetűzések után társaik haláláért bosszút álló muszlimok követik el. A rendőrség régóta tart egy hasonló terrorcselekedettől a tavaly a nyugat-indiai Gudzsarát államban kitört összetűzések miatt, amelyek során legkevesebb ezren haltak meg, főként a muzulmán kisebbség tagjai.
Pakisztán hétfő délután elítélte az indiai Bombayben végrehajtott robbantásos merényleteket. A pakisztáni és indiai tőzsdéken érdekelt befektetők viszont attól tartanak, hogy vádaskodások újabb hulláma indul el a két ellenlábas országban, amint a múltban is sokszor történt hasonló merényletek után.
Tavaly háborús feszültség alakult ki India és legfőbb ellenlábasa, Pakisztán között, mert Újdelhi azzal vádolta Pakisztánt, hogy biztatására és segítségével hajtanak végre merényleteket muzulmán szélsőségesek India különféle részein, főként a két ország között megosztott Kasmír indiai részén. Különösen amiatt éleződött ki a feszültség, hogy 2001 decemberében fegyveres támadás érte az indiai szövetségi parlament épületét Újdelhiben. Az indiai kormány ebben is az indiai Kasmír függetlenségéért harcoló, pakisztáni bázisokról kiinduló muzulmán szélsőségesek kezét látta. A két atomhatalom hozzávetőleg egymillió katonát vont össze akkor a közös határon és a Kasmírt kettéválasztó tűzszüneti vonal mentén.
A hétfői robbanások hírére több mint három százalékkal esett a bombayi és 3,5 százalékkal az indiai országos tőzsdei index, s az indiai valuta, a rúpia árfolyama is gyengült. (MTI) )

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték