Tetszett a cikk?

A Pekingben az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatban ma kezdődött hatoldalú tárgyalások nem vezetnek eredményre, ha Washington nem köt megnemtámadási egyezményt Phenjannal, jelentette be a hivatalos észak-koreai sajtó szerdán.

A Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun szerint csak egy ilyen megállapodás felelne meg Észak-Korea biztonsági igényeinek, e nélkül lehetetlen lesz kézzel fogható eredményt elérni Pekingben. A lap hangsúlyozza, hogy a tárgyalások puszta létrejötte "Phenjan nagylelkűségének köszönhető", s ezért felszólítja az Egyesült Államokat, hogy ne támasszon ésszerűtlen egyoldalú követeléseket, mivel a tárgyalásoknak feltétlenül a kölcsönösségen kell alapulniuk.
A háromnaposra tervezett külügyminiszter-helyettesi szintű megbeszéléseken a két Koreán kívül Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán képviselői vesznek részt. A résztvevők arra igyekeznek rávenni Phenjant, hogy hagyjon fel nukleáris fegyverprogramjával. Az észak-koreai atomválság 2002 októbere óta tart. Akkor Washington azzal vádolta meg Phenjant, hogy az megszegett egy 1994-ben kötött kétoldalú szerződést, és titokban dúsított uránium előállításán.
A tanácskozást Pekingben megnyitó Vang Ji kínai külügyminiszter-helyettes az észak-koreai nukleáris válság békés megoldása felé tett fontos lépésnek nevezte a hatoldalú tárgyalásokat. A megbékélést célzó gesztusnak szánták a vendéglátók, hogy a James Kelly külügyi államtitkár-helyettes vezette amerikai küldöttség és a Kim Jong Il észak-koreai külügyminiszter-helyettes vezette delegáció közvetlenül egymás mellett foglaljon helyett a tárgyalóteremben. Az Új-Kína hírügynökség önmérsékletre szólította fel a feleket. "Az egyoldalú nyomás vagy a kemény intézkedések nem segítenek a nukleáris probléma megoldásában" - figyelmeztetett az Új-Kína. Kavagucsi Joriko japán külügyminiszter szerdán megerősítette, hogy Tokió "békés és méltányos megoldást" vár a pekingi találkozótól, amelyet Japán már akkor sikernek könyvelne el, ha a felek megállapodnak a tárgyalások folytatásában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Gyilkosság történhetett Csepelen

Gyilkosság történhetett Csepelen

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét