Tetszett a cikk?

Belgrádi lapértesülések szerint a magyar rendőrség arról tájékoztatta a szerb hatóságokat, hogy hitelesek azok a dokumentumok, amelyek súlyosan kompromittálják a G17 Plus nevű szerbiai pártot. A dokumentumok bizonyíthatják, hogy a párt képviselőinek feltételezett pénzmosási tranzakciói magyar bankokon keresztül zajlottak le.

A Nedelejni Telegraf című belgrádi hetilap szerdán megjelent számában azt írja, hogy a magyar rendőrség által továbbított információkról már szó volt a szerb belügyminisztérium vezetői ülésén, s a nyilvánosságot a hét folyamán tájékoztatják a szóban forgó dokumentumokról.
Mladjan Dinkic volt jegybankelnök, a G17 Plus alelnöke július végén magyarországi rendőrségi iratokból idézve azzal vádolt meg két magas rangú, azóta lemondott kormányilletékest, Zoran Janjusevicet és Nemanja Kolesart, hogy 1,8 millió eurót mostak tisztára külföldi off-shore cégeken keresztül. A két kormányilletékes cáfolta a vádakat, és mintegy válaszként visszaélések sorozatával vádolta meg Dinkicet, és Miroljub Labust, a párt elnökét és családtagjaikat. Egyebek mellett azt állították, hogy a G17 Plus vezetői törvénytelenül finanszírozták a pártot és a hasonló nevű civil szervezetet a jegybanknak szánt külföldi "technikai segélyből". A feltételezések szerint német, angol és norvég bankokból közel 1,9 millió euró érkezett a G17 Plus HVB Hungary Rt.-nél vezetett magyarországi számlájára, ahonnan nem a jegybankba, hanem a párt off-shore számlájára vándorolt a pénz.
A Nedeljni Telegraf annak idején közzétette a HVB Hungary hat számlájának fénymásolatát, azzal a felirattal, hogy "a G17 Plus párt, a G17 Plus Intézet és a jegybank pénzének nyoma vész Magyarországon". A számlák esetenként több százezer eurós banki átutalásokról szóltak. Az ügyészségen kívül a pénzügyminisztérium is vizsgálatot indított az ügyben adócsalás, pénzmosás és devizaüzérkedés címén. A Nedeljni Telegraf legfrissebb számában meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a magyar hatóságok megerősítették a közzétett banki kivonatok hitelességét, ami egyenesen bizonyítja a vádak helytállóságát is.
Labus és Dinkic korábban is cáfolta, és most is tagadja, hogy törvénytelenül pénzelte a pártot. Azt állították, hogy a szóban forgó banki kivonatok gyatra titkosszolgálati hamisítványok, mert a G17 Plusnak sosem volt bankszámlája a HVB-nél. Dinkic kedd este egy jagodinai televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy "önként életfogytig tartó kényszermunkára jelentkezne, amennyiben kiderülne, hogy akár egy dollárt is elsikkasztottak a jegybanknak szánt segélypénzekből". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roham az influenzaoltásért: „Az elején még csak a fiatalokat kellett elutasítanom, most már a krónikus betegeket is”

Roham az influenzaoltásért: „Az elején még csak a fiatalokat kellett elutasítanom, most már a krónikus betegeket is”

Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban