Tetszett a cikk?

Negyven embert halálra tapostak, 124 személy megsérült szerdán egy hindu vallási ünnepen a Mahárástra állambeli Naszikban. Közben a bombayi rendőrség vezetője közölte: a hét elejei bombayi kettős pokolgépes merényletet feltehetőleg a TNT-nél jóval erősebb RDX robbanóanyaggal követték el.

A Naszkiban rendezett vallási ünnepségen bekövetkezett tömegszerencsétlenség előzménye az volt, hogy a hindu zarándokok tömege egy keskeny úton indult meg a Godávari folyó felé a megmerítkezési szertartáshoz. Az emberáradat egy helyen áttörte a védőkorlátokat, az elöl haladók elestek, az utánuk következők pedig rájuk zuhantak.
A július 30. és szeptember 1. közötti hagyományos hindu vallási ünnepen a zarándokok megmerítkeznek a szentnek tartott Godávari és a Narmada folyókban, ahol a szertartás során hitük szerint megtisztulnak bűneiktől. A rendőrség becslése szerint a szerdai napon Naszik településen másfél millió zarándok vett részt a rituálén.
Bombayi merényletek: azonosították a robbanóanyagot
Randzsit Sarma rendőrfelügyelő, Bombay rendőrségének vezetője bejelentette: feltehetően egy igen nagy hatóerejű robbanóanyaggal, a kasmíri muzulmán harcosok által gyakran használt RDX-szel követték el a hét elejei bombayi kettős pokolgépes merényletet. Az egyik bombayi hindu templomnál, illetve az India Kapujaként ismert emlékműnél gépkocsiba rejtett pokolgépekkel elkövetett merényleteknek a legújabb jelentések szerint 51 halálos áldozata és 156 sebesültje volt. A főként katonai célokra használt RDX hatóereje a TNT erejének több mint másfélszerese. Az 1993. márciusi bombayi robbantásokat - amelyekben több mint kétszázötvenen haltak meg - szintén RDX robbanóanyaggal követték el.
Szerdán indiaiak ezrei vonultak fel feketébe öltözve Bombay utcáin a hétfői merényletek ellen tiltakozva. Az India Kapuja emlékműnél több mint háromezren gyűltek össze, hogy a szövetségi állam kormányzatának székházához induljanak. Végül a tömeg feloszlott, miután 500 méterre a kormány épületétől bambuszbotokkal felfegyverzett rendőrök megakadályozták, hogy a menet eljusson céljához. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
James Blunt és Rita Ora is a rasszizmus beszüntetését követeli

James Blunt és Rita Ora is a rasszizmus beszüntetését követeli

Eladó a togói diktátor hatalmas régi Mercedese

Eladó a togói diktátor hatalmas régi Mercedese

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon