Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint súlyos biztonsági kockázatot jelentene, ha iraki rendőröket képeznének ki Magyarországon. A külügyi tárca szóvivője szerint az iraki helyzet miatt az Egyesült Államok valószínűleg nem halogatja sokáig a döntést, az amerikai kormány azonban több országgal is tárgyal.

"Azt hiszem, afelé törekszik a kormány, hogy Magyarországot feltegye a terroristák céllistájára" - közölte Simicskó István, a Fidesz biztonságpolitikai műhelyének vezetője szerdán. A képviselő nem tartja korrekt eljárásnak, hogy a magyar társadalom a New York Times-ból értesült arról, hogy "28 ezer iraki rendőr érkezik a taszári bázisra". Simicskó István hozzátette: a Fidesz számára rejtély, hogy milyen kiképzést kapnának az iraki rendőrök, "akiknek 99 százaléka Szaddam Huszein rezsimjét is védte", és nem tudni, hogy hányan voltak tagjai az iraki Baasz pártnak. A politikus emlékeztetett arra, hogy Irakban júliusban, az első rendőrtisztek avatásán robbantásos merényletet követtek el.
Tóth Tamás szerint Simicskó István feltehetően félreértette a helyzetet. A külügyi szóvivő a fideszes politikus nyilatkozatársa reagálva közölte: nem felajánlásról van szó, hanem arról, hogy az Egyesült Államok kérdést intézett a magyar kormányhoz, lenne-e lehetőség iraki rendőrök magyarországi kiképzésére. Tóth Tamás szerdán azt is elmondta, hogy nincs újabb fejlemény az iraki rendőrök esetleges taszári kiképzésével kapcsolatban, hivatalos felkérés még nem érkezett.
A taszári polgármester szerint nem sokat profitáltak eddig abból, hogy településükön működik az amerikai bázis - számolt be a Magyar Hírlap szerdai számában. Bár változatlanul nincs hivatalos döntés arról, hogy amerikai felkérésre 28 ezer irakit itt képeznének ki rendőrnek, de már számolgatják, hogy mindez hány milliárdba kerülne, és ki állná a számlát. Taszáron az év elején már kiképeztek néhány száz iraki "tolmácsot", ez akkor egymilliárd forintba került Magyarországnak. Tóth Tamás külügyi szóvivő a napilapnak elmondta: az iraki helyzet miatt az Egyesült Államok valószínűleg nem halogatja sokáig a döntést, az amerikai kormány azonban több országgal is tárgyal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis Bottas lesz a Mercedes pilótája 2021-ben

Mégis Bottas lesz a Mercedes pilótája 2021-ben

Borzalmas bukás után mesterséges kómában van a kerékpáros holland bajnok

Borzalmas bukás után mesterséges kómában van a kerékpáros holland bajnok

Négy fontos változás kell ahhoz, hogy újra repülhessenek a Boeing 737 MAX-ok

Négy fontos változás kell ahhoz, hogy újra repülhessenek a Boeing 737 MAX-ok