Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia olyan új ENSZ-határozatot készít elő, amely csapatok Irakba küldésére ösztönözné a világ országait. A tervek szerint a soknemzetiségű csapatkontingens az ENSZ védnöksége alá kerülne, ám a kéksisakosok parancsnoka amerikai tiszt lenne. Az új határozat szeptember közepére készülhet el. Szerda este iraki fegyveresek megtámadtak egy brit katonai konvojt, az incidensben egy brit katona meghalt.

Ezzel egyidejűleg az amerikai kormány első ízben adta értésre, hogy beleegyezne olyan soknemzetiségű csapatkontingens Irakban állomásozásába, amely az ENSZ védnöksége alatt állna. "Az erre vonatkozó elképzelések már a jövő héten nyilvánosságra kerülnek" - jelezte egy amerikai ENSZ-diplomata szerdán este New Yorkban. Kollégája úgy fogalmazott: nyomás érzékelhető annak érdekében, hogy a Biztonsági Tanácsban még szeptember közepe, az ENSZ-közgyűlése idei ülésszakának megnyitása előtt, brit BT-elnökség alatt megszülessen az Irakra vonatkozó új határozat.
Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes egy szerdai interjúban úgy vélte, hogy a fontolóra vett koncepció értelmében a soknemzetiségű csapatkontingens az ENSZ védnöksége alá kerülne, ám a kéksisakosok parancsnoka amerikai tiszt lenne. "Ez az egyik a megvitatott elképzelések közül. Egyúttal szó van a döntéshozatali folyamat kibővítéséről. Az eszmecserék még nem zárultak le" - mondta Armitage.
Támadás brit katonák ellen
Egy brit katona halálával és egy másik megsebesülésével ért véget az a támadás, amelyet irakiak hajtottak végre kézifegyverekkel és rakétagránátokkal egy brit katonai konvoj ellen a dél-iraki Ali as-Sarki településen szerda este. A brit katonai gépkocsioszlopnak - amely egy közeli faluban végrehajtott letartóztatási akcióból tért vissza - Ali as-Sarkiban útját állta egy harmincfős csődület. Amikor a konvoj megkerülte az irakiak csoportját, egy újabb sorfalba ütközött; lényegében csapdába került. A járműveikből kiszálló brit katonák két figyelmeztető lövéssel próbálták meg feloszlatni a tömeget, ekkor az irakiak tüzet nyitottak kézi fegyverekből, és rakétagránátokat lőttek ki rájuk, megölve egy katonát és a kezén megsebesítve egy másikat. A brit alakulat legalább tíz irakit őrizetbe vett a támadók közül, s a gyorsan bevethető erők segítségül hívott alakulatának, valamint helikoptereknek a támogatásával visszavonult amarai támaszpontjára, amely Bászrától mintegy 120 kilométerre északra található.
A szerdai támadás áldozataival együtt összesen 49-re emelkedett az iraki háborúban elesett brit katonák száma. Közülük 11-et május 1-je óta öltek meg, azóta, hogy George Bush amerikai elnök kijelentette: véget értek a nagyobb harcok Irakban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban