Tetszett a cikk?

Nem lesz védelmi és tájékoztatási minisztere az új iraki kormánynak, a kormányfői posztot pedig felváltva látnák el a tanács tagjai – idézte az AFP francia hírügynökség a jelenlegi kormányzótanács egyik tagját.

Az iraki kormányzótanács nem kíván kormányfőt kinevezni a háború utáni első kabinet élére, a poszt a tanács soros elnökét illeti meg – közölte az AFP hírügynökséggel Muaffak ar-Rubai, a testület tagja. A döntést azzal indokolta, hogy így kívánják erősíteni a kapcsolatot a tanács tagjai és a miniszterek között. A leendő kormány tervezete értelmében – amelyet most tárgyal a kormányzótanács – a tisztséget a huszonöt fős tanács elnökségének kilenc tagja látná el felváltva. A június 13-án amerikai támogatással felállt kormányzótanácsnak öt siíta, két szunnita és két kurd tagja van. Vezetője jelenleg a július 30-án kinevezett siíta Ibrahim al-Dzsaafari, akinek mandátuma e hónap végéig szól.
A minisztereket kompetenciájuknak megfelelően nevezik ki – idézte az AFP a kormányzótanács jelenlegi elnökét, aki szerint fontos, hogy olyan személyek kerüljenek a hatalomba, akik nem vettek részt a korábbi rendszer irányításában, és nem érintettek a Baasz párt ügyeiben. Az új kormányban nem lesz sem védelmi, sem tájékoztatási tárca, és egyelőre nincs megállapodás a külügyminiszter személyét illetően sem. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Napos, szeles idő várható, nyugaton zivatarokkal

Napos, szeles idő várható, nyugaton zivatarokkal

A tisztességes baloldal egyben nemzeti is, mondja a Munkáspárt elnöke

A tisztességes baloldal egyben nemzeti is, mondja a Munkáspárt elnöke