Tetszett a cikk?

Két szélsőséges iszlám fegyverest öltek meg indiai katonák Kasmír állam fővárosában, Szrinagarban csütörtökre virradóra egy szállodában vívott tűzharcban. A lövöldözésben három további személy is életét vesztette, köztük az állami törvényhozás egy volt tagja.

A szálloda, amely a kommandósakció során kigyulladt, alig öt kilométerre van attól az épülettől, ahol Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő és több állam főminisztere tanácskozik a központi hatalom és az államok kapcsolatairól, köztük a kasmíri helyzet normalizálásáról.
Az állam rendőrfőnöke bejelentette, hogy a szállodában megtalálták a Pakisztánban kiképzett Laskar-i-Taiba fegyveres szervezet egyik harcosának elszenesedett holttestét, de azt nem mondta, hogyan tudták az illetőt a szervezet tagjaként azonosítani. A rendőrség szerint a muzulmán fegyveresek ketten voltak a szállodában, a másik holttestét még keresik. Az indiai hatóságok a Laskar-i-Taibának tulajdonítják azt a két hétfői, Bombayben végrehajtott pokolgépes merényletet, amelyben 51-en haltak meg.
A merényletek és támadások ellenére indiai és pakisztáni szakértők csütörtökön folytatták tárgyalásaikat Iszlámábádban a két ország közötti légi összeköttetés felújításáról. A kapcsolatok azt követően szakadtak meg, hogy az újdelhi parlament ellen 2001 decemberében elkövetett merényletért India Pakisztánt tette felelőssé.
Ausztrália és India csütörtökön megállapodott arról, hogy együttműködik a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter és indiai kollégája, Dzsaszvant Szinhá mindössze néhány nappal azután írta alá az egyebek mellett a biztonsági szolgálatok és a rendőrség együttműködésének szorosabbra fűzéséről szóló dokumentumot, hogy India kereskedelmi fővárosában, Bombayben 51 ember életét oltotta ki egy kettős pokolgépes merénylet.
Ausztrália az elmúlt hónapokban több hasonló szerződést kötött a terrorizmussal kapcsolatos hírszerzési adatok megosztásáról a Fülöp-szigetekkel, Kanadával, az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Izraellel, Olaszországgal, Szingapúrral és Malajziával is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szakok szűnhetnek meg a Szent István Egyetemen

Szakok szűnhetnek meg a Szent István Egyetemen

Jogosítványa sem volt a sofőrnek, aki belehajtott a közútkezelő autójába az M0-áson

Jogosítványa sem volt a sofőrnek, aki belehajtott a közútkezelő autójába az M0-áson

Megkérdeztük, hol vannak vírusos gócpontok, az NNK azt írta: továbbra is alaposan mossunk kezet

Megkérdeztük, hol vannak vírusos gócpontok, az NNK azt írta: továbbra is alaposan mossunk kezet