Tetszett a cikk?

Felmentette az ENSZ Biztonsági Tanácsa a világszervezet ruandai ügyekben illetékes törvényszékének főügyészi tisztségéből Carla Del Pontét, aki azonban továbbra is a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék Főügyésze marad.

A BT nyilvános vitát követően csütörtök este döntött Del Ponte felmentéséről. Az 56 éves svájci jogásznőt Hassan Bubaca Jallow korábbi gambiai igazságügyi miniszter követi a főügyészi poszton. Az ügyésznő augusztus elején tett kijelentése ellenére elfogadta a BT döntését - közölték a világszervezet diplomatái. Del Ponte a hónap elején úgy nyilatkozott: jobb lenne, ha a törvényszék működésének 2004-ben tervezett befejezéséig ő maradhatna a fővádló.
1994 áprilisa és júliusa között Ruandában hutu polgárőrök és katonák kormányzati támogatással 800 ezer embert - tuszikat és mérsékelt hutukat - mészároltak le. A népirtás tettesei fölött az ENSZ BT által 1995-ben a tanzániai Arushában felállított törvényszék ítélkezik. A túlnyomórészt a tuszi kisebbség képviselőiből álló ruandai kormány követelte Del Ponte leváltását, és szüneteltette a törvényszékkel való együttműködést. Az ügyésznő ugyanis eljárt volna a tuszik által elkövetett, 30 ezer hutu életét követelő népirtás ügyében is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint Tapolcán

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint Tapolcán

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához