Tetszett a cikk?

A legújabb mérleg szerint 83 halálos áldozata volt a pénteki, Nedzsefben elkövetett pokolgépes robbantásoknak. A merénylet miatt több iraki nagyvárosban tüntetések zajlottak. Eddig négy személyt tartóztattak le a terrorcselekménnyel összefüggésben.

Nedzsefben Ali imám mecsetje előtt, amely a síiták legszentebb helyének számít, s ahol a pénteki ima után a vérfürdő történt, szombaton meggyilkolt vallási-politikai vezetőjük Mohammed Bakír al-Hakím arcképét magasba emelve vonultak fel a tüntetők. A másik síita nagyvárosban, Irak második legnagyobb városában, Bászrában ötezres tömeg tüntetett. Több ezer síita hívő vonult az utcára Bagdadban is. A tömeg Bagdad központjából először az iraki amerikai főparancsnokság, majd az amerikai polgári közigazgatás épülete elé vonult - jelentette Peremiczky Attila újságíró. "Olyan ez az iraki síitáknak, mint szeptember 11-e volt az amerikai vezetésnek" - hangoztatta beszédében a bagdadi, síiták lakta Szadr negyed egyik imámja és bosszúra szólított fel. Egyben követelte, hogy Irak amerikai vezetése adja át a rendfenntartás jogát egy újjászerveződő nemzeti hadseregnek és az új iraki rendőrségnek. A vallási vezető kijelentette: biztosra vehető, hogy a merénylet hátterében a feloszlatott Baasz Párt vezetői és maga Szaddám Huszein volt elnök áll.
A merénylettel összefüggésben négy embert tartóztattak le Nedzsefben. A helyi rendőrség szerint mindannyian kötődnek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz; ketten irakiak, ketten pedig szaúd-arábiaiak. A merénylet után letartóztatott négy férfi állítólag bevallotta: a legutóbbi robbantásokkal "a zűrzavar állapotában akarták tartani Irakot, hogy a rendőrség és az amerikai erők képtelenek legyenek figyelmüket az ország könnyen átjárható határaira összpontosítani", amelyeken keresztül feltételezések szerint külföldi harcosok szivárognak át Irakba. A foglyok beismerték azt is, hogy további összeesküvéseket szőttek politikai és vallási vezetők meggyilkolására, valamint az alapvető fontosságú létesítmények, köztük a villamoshálózat megrongálására - közölte a rendőrtiszt, aki a nyomozást és a kihallgatásokat vezette.
A nedzsefi hatóságok megállapították, hogy az Ali imám mecseténél használt pokolgép ugyanolyan jellegű anyagokból készült, mint amilyeneket augusztus 19-én az ENSZ bagdadi központja, illetve augusztus 7-én a jordániai nagykövetség elleni merényletben alkalmaztak.
Biztonsági okok miatt az ENSZ jelentősen csökkenti Irakban dolgozó munkatársainak létszámát. A világszervezet jelenleg Irakban dolgozó 400 nemzetközi alkalmazottja közül a továbbiakban csak 40-50 fő marad az arab országban.
Hét amerikai katona megsebesült szombaton Irakban a szíriai határ közelében, amikor akna robbant gépkocsijuk útjában. Közben fegyverraktárra bukkantak az amerikai hadsereg katonái a magyar szállítóalakulat táborának is helyt adó al-Hilla közelében. A bagdadi központi parancsnokság közleménye szerint helyi lakosok mutatták meg a katonáknak azt a házat, amelyből az átvizsgálást követően több mint kétszáz akna, nyolc RPG-7, nagyobb mennyiségű dinamit, és ötven harckocsi-elhárító rakéta került elő. Al-Hilla térségében három héten belül ez volt a második eset, hogy az amerikai hadsereg egy kisebb milícia felfegyverzésére is elegendő fegyvert és robbanóanyagot talált.
Az Irak déli részét ellenőrző brit katonák vasárnap lezárták az ország Iránnal közös határát, amerikai katonák pedig nagy számban megszállták az észak-iraki Moszul város egyik negyedét. Előzőleg olyan hírek terjedtek el a városban, hogy abban a negyedben tartózkodik Szaddám Huszein bukott iraki elnök. Szintén amerikai katonák tűzpárbajban megölték a hét végén hat iraki támadójukat Kirkuk térségében, kettőt pedig megsebesítettek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

Egyre többen halnak bele az USA-ban abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

Egyre többen halnak bele az USA-ban abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak