Tetszett a cikk?

Moamer el-Kadhafi líbiai vezető közölte, hogy hazája egyezségre jutott Franciaországgal az UTA légitársaság 1989-ben felrobbantott gépén elhunytak családtagjainak járó kártérítés ügyében. A családtagok egyik ügyvéde szerint a kártérítés összege "nagyon, nagyon megfelelő" lesz.

"Az UTA-ügy körüli probléma rendeződött, és a Lockerbie-ügy mögöttünk van. Új lapot nyitunk a Nyugathoz fűződő kapcsolatainkban" - jelentette ki Kadhafi az őt hatalomra juttató államcsíny 34. évfordulója alkalmából mondott tévébeszédében vasárnap. Előzőleg Líbia londoni nagykövete, Mohamed az-Zuaj jelezte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak képviselői kölcsönösen elfogadható egyezségre jutottak a líbiai hatóságokkal, majd a megállapodást Jacques Chirac francia elnök telefonon véglegesítette Kadhafival.
A családtagok egyik ügyvédje azt mondta, hogy "sikerült érvényesíteni a méltányos és kielégítő kártérítés elvét. A kártérítés összege nagyon, nagyon megfelelő lesz" - tette hozzá Francis Szpiner Párizsban. Az-Zuaj megjegyezte, hogy a megállapodás részleteit hétfőn ismertetik, és a családtagok már hazaindultak Franciaországba, miután befejezték tárgyalásaikat. A francia külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg az egyezséget.
A francia UTA légitársaság 1989-ben Niger fölött felrobbantott D-10-es gépén 170 személy, köztük 54 francia vesztette életét. Franciaország a Líbiára kivetett ENSZ-szankciók feloldásának megakadályozásával fenyegetőzött, ha Tripoli nem emeli az áldozatok családtagjainak felajánlott 34 millió dolláros kártérítés összegét. Líbia ugyanis ennél jóval nagyobb kártérítésbe ment bele a skóciai Lockerbie fölött 1988-ban felrobbant amerikai PanAm-gép esetében: 2,7 milliárd dollárt helyezett letétbe egy svájci bankszámlán a 270 áldozat hozzátartozói számára. Az első átutalás után Nagy-Britannia indítványozta a Biztonsági Tanácsban a szankciók feloldását. Az ENSZ BT 1992-ben sújtotta szankciókkal Líbiát, amiért része volt a Lockerbie-merényletben. A szankciókat 1999-ben felfüggesztették, miután Líbia kiadta a robbantás megszervezésével gyanúsított két állampolgárát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
962 lóerő talán már elég lesz az Audi RS7-ben

962 lóerő talán már elég lesz az Audi RS7-ben

Bródy János: Ha az embereket békén hagynák, békésen tudnának egymás mellett élni

Bródy János: Ha az embereket békén hagynák, békésen tudnának egymás mellett élni

Hongkong vezetői ellen hozott szankciókat Washington

Hongkong vezetői ellen hozott szankciókat Washington