Tetszett a cikk?

Kína a modernizáció jegyében 2004 végéig a már korábban elhatározott 500 ezres leépítés mellett további 200 ezer fővel csökkenti a közel 2,5 millió fős Népi Felszabadító Hadsereg létszámát. Az elbocsátott katonák vélhetően nem maradnak munka nélkül, hiszen a kínai rendőrség soraiba várják a jelentkezőket.

A nagyarányú létszámleépítést Csiang Cö-min volt kínai államfő a modernizáció felgyorsításával indokolta, mondván: katonai területen a nemzetközi verseny fokozódik, a háború formája a gépesített hadviselésről mára információ-technológiai hadviselésre változott, ezért a kínai hadsereg ütőképességének megőrzéséhez technológiai, információs fejlesztésekre van szükség.
A kínai pártkongresszus tavaly novemberben kötelezte el magát a túl sok tiszti káderrel rendelkező haderő karcsúsítása és hatékonyabbá tétele mellett, s e törekvéshez idén márciusban megnyerték az Országos Népi Gyűlés támogatását. Ennek jegyében döntést hoztak arról, hogy a következő két évben közel félmillió fővel csökkentik a hadsereg létszámát, s az elbocsátások már javába zajlanak. A hétfői bejelentés szerint azonban további 200 ezres leépítés lesz, s ezt 2004 végéig lebonyolítják.
A legutóbbi komoly kínai katonai létszámcsökkentés 1997-ben volt, akkor szintén közel félmillió katonát bocsátottak el. A nagyarányú reform során a fejlesztéseken túl a kormányzat emeli majd a katonák fizetését is. Az elbocsátott bakák sem maradnak vélhetően munka nélkül, hiszen a kínai rendőrség soraiba várják a jelentkezőket.
Nyugati katonai szakértők becslései szerint a világ legnagyobb hadseregében 1,7 millió gyalogos, 220 ezer tengerész, a légierőknél pedig 420 ezer katona szolgál. Az atomtöltetű rakéták kezeléséért a 2. hadtesttüzérség felel. Kína az utóbbi években dollármilliárdokat költött részben elavult harci arzenáljának felfrissítésére, jobbára orosz fegyverek és harci eszközök vásárlásával. A kínai katonai költségvetés idén mintegy 10 százalékkal nőtt, a hivatalos adatok szerint 22,4 milliárd dolláros. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bioetikus: Koronavírusos betegnél is etikátlan azzal védekezni, hogy később úgyis meghalt volna

Bioetikus: Koronavírusos betegnél is etikátlan azzal védekezni, hogy később úgyis meghalt volna

Felfüggesztették Czeglédy Csaba ügyvédi engedélyét

Felfüggesztették Czeglédy Csaba ügyvédi engedélyét

Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook

Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook