Tetszett a cikk?

Chilében elrendelték a Pinochet-diktatúra egy volt ügynökének letartóztatását azzal a gyanúval, hogy része volt Carlos Prats tábornok és felesége meggyilkolásában. Prats tábornok a Pinochet vezette, 1973. szeptember 11-i katonai puccsban megbuktatott és megölt Salvador Allende szocialista elnök híve volt.

A letartóztatásról kiadott hétfői bírói végzés szerint Mariana Callejas írónőt, az Augusto Pinochet vezette katonai diktatúra titkosrendőrségének volt tagját a santiagói női börtönben kell majd fogva tartani. Több tanúvallomás szerint Mariana Callejas hozta működésbe annak a pokolgépnek a detonátorát, amelyet az argentínai emirációba vonult Prats tábornok gépkocsija alatt helyeztek el a Pinochet-titkosszogálat ügynökei. Az 1974. szeptember 30-i Buenos Aires-i merényletben a tábornokon kívül meghalt felesége is.
Mariana Callejas akkoriban az amerikai Michael Townley felesége volt, azé a személyé, aki később beismerte, hogy a chilei titkosszolgálat megbízásából ő helyezte el a pokolgépet a tábornok autója alatt. Prats tábornok a Pinochet vezette, 1973. szeptember 11-i katonai puccsban megbuktatott és megölt Salvador Allende szocialista elnök híve volt. Allende hivatali idejében ő volt a chilei hadsereg szárazföldi csapatainak főparancsnoka. A puccs után emigrált Buenos Airesbe.
Az ügyben eljáró chilei bíró februárban vádat emelt öt gyanúsított, köztük Manuel Contreras tábornok, a diktatúra titkosszolgálatának alapítója ellen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a zongoraművész, aki egy kézzel is karriert tudott építeni

Meghalt a zongoraművész, aki egy kézzel is karriert tudott építeni

Eddig összesen 30 beteget ápoltak a kiskunhalasi járványkórházban

Eddig összesen 30 beteget ápoltak a kiskunhalasi járványkórházban

Valaki nem bírta kivárni a Microsoft Surface Duót, nyomtatott hát egyet

Valaki nem bírta kivárni a Microsoft Surface Duót, nyomtatott hát egyet