Tetszett a cikk?

Jörg Haider örültségnek nevezte a volt iraki diktátor tolmácsának azt az állítását, amely szerint a bukott rezsim jelentős összegeket menekített karintiai szélsőjobboldali szervezetek számlájára.

Kommentárra sem érdemes, őrült állítás – reagált Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró az olasz Corriere della Sera című lapban megjelent információkra, amely szerint Szaddám Huszein iraki elnök jelentős összegeket menekített Karintiába, helyi szélsőjobboldali szervezetek számláira. Haider szerint az osztrák pártkasszák kötelező ellenőrzése azonnal felfedne mindenfajta törvénytelen tranzakciót.
Az olasz napilap szeptember 6-i számában jelent meg az Szádón Al-Zubai-jal, Huszein egykori tolmácsával készült beszélgetés szövege. Az 1984-ig a bagdadi egyetem angol tanszékének docenseként tevékenykedő Al-Zubai úgy nyilatkozott: a volt diktátor az ismertebb politikusok közül uralkodásának utolsó szakaszában már csak Jörg Haidert tekinthette az iraki rendszer barátjának. "Az a hír járta – nyilatkozta a tolmács -, hogy karintiai szélsőjobboldali erők hatalmas összegeket kaptak Irakból, lehetséges, hogy maga a volt iraki külügyminiszter Nadzsi Szabri, Haider kedves barátja is ott talált menedéket a háború után.”
Az ellenzéki szociáldemokraták szerint Al-Zubai szavai erősítik azt a korábbi gyanújukat, hogy a bukott rezsim vezetői Irakból pénzt menekítettek külföldre. Az Alkotmányvédelmi és Terroristaellenes Szövetségi Hivatal (BVT) bécsi központjában azonban elmondták: Huszein információik szerint nincs Karintiában, s nehezen tudják elképzelni, hogy a volt diktátor pénze a tartományba vándorolt volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkezdtek kikelni a teknőcbébik az olasz strandokon – videó

Elkezdtek kikelni a teknőcbébik az olasz strandokon – videó

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában

Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban

Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban