Tetszett a cikk?

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat megpróbált beszervezni egy szaúd-arábiai pilótát, hogy hajtson végre a 2001. szeptember 11-ihez hasonló öngyilkos merényletet - közölte Móse Jaalon izraeli vezérkari főnök.

A földközi-tengerparti Herclijában a terrorizmusról rendezett értekezleten Jaalon amiatti aggodalmát is hangoztatta, hogy Szaúd-Arábia - amelynek nincsenek diplomáciai kapcsolatai a zsidó állammal - F-16-os vadászgépeket állomásoztat tabúki katonai támaszpontján, nem messze Izrael déli határától. "Szaúdi F-16-osok telepítése Tabúkba új jelenség az Iraki Szabadság hadművelet óta" - mondta a vezérkari főnök Irak amerikaiak vezette megszállására utalva. "Aggódunk emiatt, mert mások (nem az izraeli hírszerzés) által kihallgatott al-Kaida-foglyoktól úgy tudjuk, az al-Kaida be akart szervezni egy szaúdi-pilótát, hogy az egy F-16-ossal vagy polgári géppel olyan öngyilkos támadást indítson Tabúkból, mint az ikertornyok elleni támadások New Yorkban szeptember 11-én."
Jaalon nem közölt további részleteket az ügyről, és azt sem mondta egyértelműen, hogy az állítólagos terv Izrael ellen irányul-e. Nem derült ki, van-e a tervnek kapcsolata bizonyos tel-avivi irodaépületekkel, amelyeket ott szintén ikertornyoknak neveznek. Annyit mondott, hogy Izrael változtatásokat kért Rijádtól a vadászgépek telepítésében. Izraeli hírek szerint már kérték az Egyesült Államokat, hogy továbbítsa ezt az igényt a szaúdiakhoz.
Az izraeli vezérkari főnök arra is felszólított, hogy szűnjön meg a Hamász és más radikális palesztin szervezetek pénzelése, amelyek öngyilkos robbantások sorát hajtják végre a palesztin felkelés csaknem három évvel ezelőtti kezdete óta. Ismét Szaúd-Arábiába mutatott, mint amely ország a Hamász pénzelésének fő forrása. Jaalon célzott arra, hogy külföldi militáns csoportok vezetői is célpontokká válhatnak Izrael átfogó terrorellenes háborújában. "A vezetőket, akár Damaszkuszban, akár a (libanoni) Hezbollahot vagy az (iráni) forradalmi gárda helyőrségeit Libanonban, akik és amelyek a palesztint terrort támogatják, el kell számoltatni."
Az izraeli vezérkari főnök megismételte, hogy a Hamász vezetőit lényegében halálra ítélték. "A célzott likvidálások üzenete, hogy azok a vezetők, akik biztonságban érzik magukat, nincsenek biztonságban" - jelentette ki Jaalon, aki utalt rá, hogy Gázában az elmúlt három hét alatti hét izraeli rakétacsapás következtében 12 Hamász-vezető vesztette életét. "Ez a megváltozott stratégia, amely mindannyiukra voantkozik." (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói