Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter levelet írt Adrian Nastase román kormányfőnek az aradi Szabadság-szoborcsoport ügyében, amelyben arra kéri a román kormányfőt, hogy "támogassa a romániai magyarságot szándékának megvalósításában".

"Az erdélyi magyarság számára az aradi Szabadság-szoborcsoport a nemzeti öntudat, a szülőföldhöz való kötődés, a közös magyar-román történelmi múlt, az országaink és népeink közötti megbékélés jelképe" - idézett a levélből Gál J. Zoltán kormányszóvivő. "A műemlék méltó helyére kerülésével a helyi magyarokban erősödhet az a tudat, hogy a romániai társadalomnak megbecsült és hasznos tagjai" - írta a miniszterelnök román kollégájának.
Hétfőn vált kétségessé, hogy fel lehet-e állítani október 5-én Aradon a 13 vértanú tábornok emlékét megörökítő Szabadság-szobrot, miután a helyi szakhatóság - formai okokra hivatkozva - leállította az emlékmű talapzatának építését. Ez azért volt meglepő fordulat, mert az előző csütörtökön Markó Béla, az RMDSZ elnöke személyesen tárgyalt Adrian Nastase miniszterelnökkel a Szabadság-szobor kérdéséről. Akkor úgy tűnt, semmi sem állja útját annak, hogy az emlékművet a tervezett időpontban, október 5-én felállítsák. Markó Béla a tanácskozás után csütörtökön közölte: továbbra sincs esély arra, hogy a következő napokban folytatódjanak az aradi vértanúk emlékét idéző Szabadság-szobor felállításának munkálatai. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ritka szép, teljesen átalakított 18 éves Mercedes pickupot árulnak

Ritka szép, teljesen átalakított 18 éves Mercedes pickupot árulnak

Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak, egy beteg elhunyt

Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak, egy beteg elhunyt

Letörte egy szobor lábujjait a rátehénkedő turista Olaszországban – videó

Letörte egy szobor lábujjait a rátehénkedő turista Olaszországban – videó