Tetszett a cikk?

Lövéseket adtak le vasárnap a teheráni brit nagykövetség épületegyüttesére, de senki nem sebesült meg. Az esetet összefüggésbe hozzák azzal, hogy augusztusban Nagy-Britanniában őrizetbe vettek egy terrorakcióban való részvétellel gyanúsított iráni diplomatát.

Andrew Greenstock, Iránban dolgozó brit diplomata elmondta, hogy az elmúlt hetekben már harmadszor történik hasonló incidens a nagykövetség körzetében. A lövöldözés ezúttal nem a hivatali helyiségeknél, hanem az alkalmazottak lakásainak otthont adó épületeknél történt. A támadásban senki nem sérült meg.
Szeptember 3-án motorról lőttek rá a nagykövetség központi épületére. Sérülés akkor sem történt, de a brit külügyminisztérium az incidens nyomán engedélyezte, hogy - amennyiben veszélyben érzik biztonságukat - családostul elhagyják Teheránt a követség azon alkalmazottai, akik nem végeznek nélkülözhetetlen tevékenységet.
Szeptember 9-én ismét lövések dörrentek a nagykövetségnél, akkor a hivatali irodák közelében. Nagy-Britannia ezt követően hivatalosan tiltakozott a teheráni külügyminisztériumnál, amiért a korábbi támadás után életbe léptetett biztonsági intézkedések nem akadályozták meg az újabb incidenst. Teherán egy nappal később azt válaszolta, nem bizonyosodott be, hogy a lövések a diplomáciai képviselet ellen irányultak.
A viszony lehűlését az váltotta ki, hogy augusztus 21-én Nagy-Britanniában őrizetbe vették Hadi Szoleimanpurt, aki Irán Buenos Aires-i nagykövete volt az AMIA argentin-izraeli betegsegélyező egyesület ellen 1994-ben Buenos Airesben elkövetett, 85 ember életét kioltó és háromszáz személyt megsebesítő pokolgépes merénylet idején, s akit a merényletben való részességgel gyanúsítanak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

Már online is lehet ruhát próbálni

Már online is lehet ruhát próbálni

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is