Tetszett a cikk?

Irak saját hadseregének első dandárja, amely jelenleg kilenchetes gyakorlaton vesz részt, a tervek szerint október elején fejezi be a kiképzést és jövőre már negyvenezer fős iraki hadseregnek kell bevetésre készen állnia - közölte hétfőn Paul Eaton amerikai tábornok a Bagdadtól 90 kilométerre lévő kirkusi laktanyában.

Kezdetben az új katonákat és tiszteket a határok biztosítására és katonai létesítmények őrzésére osztják majd be - idézte Eatont a dpa német hírügynökség. A német hírügynökség iraki tudósítójának beszámolója szerint azonban az első 750 újonc még keresi szerepét és bizonytalan jövő elé néz. „Az amerikaiak azt szeretnék, hogy őrzési feladatokat lássunk el és fokozatosan átvegyük helyüket” - mondta az egyik katona, de utalt arra is, hogy ő és bajtársai pedig azt szeretnék tudni, hogy a jövőben mennyi pénzt kapnak a katonák, és hol vetik majd be őket. Tény egyelőre, hogy iraki védelmi minisztérium még nem létezik. Az új hadsereg első egységei egyelőre az amerikai vezetésű koalíciós csapatok parancsnoksága alatt fognak állni.
Ramiro Sanchez amerikai tábornok úgy vélte, hogy az iraki hadsereg felállítása hosszabb ideig fog tartani és három motorizált dandár csak két év múlva áll majd bevetésre készen. A megszálló csapatok a moszuli, bagdadi és bászrai toborzások során ügyeltek arra, hogy minden etnikai és vallási csoport képviselve legyen az új hadseregben. A katonák 60 százaléka síita, 25 százaléka szunnita arab, 10 százalékuk kurd, öt százalékuk pedig türkmén, keresztény és más kisebbségek tartozó.
A kiképzést végző cég legtöbb alkalmazottja egykori amerikai katona, a többiek iraki származású amerikaiak, akik Kirkusban, a kiképzés színhelyén fordítóként dolgoznak. Az elméleti oktatás angol, arab és kurd nyelven folyik. A hétfői tananyag témája az erkölcsös viselkedés volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost

Amikor egy kórházban ébredsz, és az orvos azt mondja, soha többé nem fogsz járni

Amikor egy kórházban ébredsz, és az orvos azt mondja, soha többé nem fogsz járni

Súlyos szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat a rizsben lévő arzén

Súlyos szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat a rizsben lévő arzén