Tetszett a cikk?

A jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ náci bűnösök felkutatását kezdeményezte Bécsben. Az akcióban 47 - feltehetően Ausztriában élő - háborús bűnöst kívánnak előkeríteni.

„Utolsó esély” az elnevezése annak a Wiesenthal Központ által indított akciónak, amely során 47 feltételezett háborús bűnöst kívánnak Ausztriában megtalálni, és felelősségre vonni. A kezdeményezést Bécsben jelentette be Efraim Zuroff, a jeruzsálemi központ vezetője, aki azt is közölte: tízezer dollár pénzjutalomban részesítik azt, aki náci háborús bűnös felderítéséhez és elítéléséhez vezető információt szolgáltat. Bár Zuroff bírálta Ausztriát, amiért az utóbbi években más országokhoz képest keveset tett a náci háborús bűnösök elítéléséért, a jelenlegi kezdeményezéshez Dieter Böhmdorfer osztrák igazságügy-miniszter teljes együttműködést ígért neki.
A jeruzsálemi központ az utóbbi időben több hasonló akciót kezdeményezett a balti államokban is. Ziroff úgy véli, hogy a a kutatás 3-4 éven belül nem hoz eredményt, akkor az idő múlása miatt már nem is lehet sokat remélni tőle. Azt a bécsi igazságügy-minisztérium sem tudta megerősíteni, hogy a Wiesenthal Központ által keresett személyek még életben vannak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók