Tetszett a cikk?

Lapértesülés szerint tagadja a vádakat az Anna Lindh külügyminiszter meggyilkolása ügyében előző nap elfogott főgyanúsított, akinek kihallgatását a rendőrség szerda reggel folytatta.

Az éjszakai, első kihallgatáson mindössze személyazonosságát tisztázták és arról kellett nyilatkoznia, hogy bűnösnek vallja-e magát. Részletes, ügyvéd jelenlétében folytatott kikérdezése később, a szerdai nap folyamán kezdődik meg, miközben több házkutatást tartanak és kihallgatják a férfi családtagjait.
Stina Wessling rendőrségi szóvivő a nyomozásban elért áttörés ellenére hangsúlyozta, hogy változatlan intenzitással nyomoznak mintegy öt másik lehetséges gyanúsított után is, keresésükbe bekapcsolódott a szomszédos Finnország és Dánia rendőrsége. Szerinte az ügy felderítése akár hónapokig is eltarthat.
Az Expressen című újság úgy tudja, hogy a férfi tagadta a vádat, amit a rendőrségi szóvivő nem erősített meg. Korábbi lapértesüléseket cáfolva ugyanakkor közölte: semmi nem utal a merénylet szélsőjobboldali hátterére. A férfi azonosítása után több újság is arról számolt be, hogy a feltételezett gyilkos barátságban áll svéd neonáci vezetőkkel.
A rendőrség képviselői minden megnyilatkozásukban óva intenek az őrizetbe vétel "túlértékelésétől". A férfi elfogását "mérvadó gyanús mozzanatokkal" indokolták, ami a svéd törvényekben biztosított leggyengébb lehetőség.
A 35 éves gyanúsítottat a rendőrség civil ruhás nyomozói egy Stockholm elővárosában fekvő csapszékben vették őrizetbe a Rasunda futballstadion mellett. A többszörösen büntetett svéd férfi, akinek nevét mind ez ideig nem hozták nyilvánosságra, fegyvertelen volt és nem tanúsított ellenállást elfogásakor. A Svenska Dagbladet című újság szerint a néhai külügyminiszter férje és mindkét fia a kocsma közvetlen közelében tartózkodott, a stadionban nézte a meccset, amikor a feltételezett gyilkost őrizetbe vette a rendőrség.
A szóban forgó személyt a gyilkosság több szemtanúja azonosította áruházi biztonsági kamerák videofelvételei alapján, és a rendőrséget valósággal elárasztották a hozzátartozók, ismerősök bejelentései is. Döntő bizonyíték lehet a férfitől elfogása után vett, valamint a tett elkövetéséhez használt fegyverről - egy brit törvényszéki orvostani laboratóriumba küldött késről -, az elkövető hátrahagyott baseballsapkájáról és két másik megtalált ruhadarabról a nyomozók reményei szerint nyerhető vagy már begyűjtött DNS-minták egybevetése.
A rendőrség három napig tarthatja fogva a férfit, ezután bírósági engedélyt kell kérnie az őrizet vádemelés nélküli meghosszabbítására. A TT svéd hírügynökség úgy értesült, hogy a 35 éves főgyanúsítottat 18 esetben ítélték már el különböző bűncselekményekért, köztük csalásért, lopásért, garázdaságért és késsel fenyegetőzésért. Minősített csalásért nyolc hónapot ült börtönben. Egy tavalyi büntetőperéhez csatolt pszichiátriai jelentés szerint az illető mentálisan beteg. A svéd törvények alapján a nem ép elméjű bűnözők nem ítélhetők börtönbüntetésre, csak kötelező pszichiátriai gyógykezelésre. Az orvosok narcisztikus személyiségzavart állapítottak meg a férfinál, aki korábbi bírósági tárgyalásain bevallotta, hogy alkohol- és kokainfüggő. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség

Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg