Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi olasz kormányfő azon múlt heti kijelentése miatt követi meg a zsidó közösséget, amelyben úgy próbálta beállítani Benito Mussolini egykori fasiszta diktátort, mint jóakaratú embert, akinek nem tapad vér a kezéhez. A zsidó közösség szerint az egész néptől bocsánatot kellene kérnie.

mos Luzzatto, az olaszországi zsidó közösségek elnöke számolt a hangsúlyozta, hogy a szerdai bocsánatkérésben Berlusconi nem ment elég messzire. "Bocsánatot kért tőlünk, és külön is tőlem, de nem az olasz néptől" - mondta Luzzatto, miután egyórás megbeszélést folytatott a kormányfővel Róma zsinagógájában. "Az ügy nincs lezárva. Másfajta elbírálást várunk, egy másfajta nyilatkozatot és értékelést. A következő órákban, de legfeljebb a következő napokban hivatalos nyilatkozatra számítunk" - fűzte hozzá a Reuters brit hírügynökség szerint. A megbeszélés után berlusconi nem nyilatkozott a sajtónak. Luzzato szerint azza védekezett, hogy kijelentését magánjellegűnek szánta.
A La Voce di Rimini című lapban múlt csütörtökön megjelent interjújában az olasz kormányfő kijelentette: Mussolini soha nem ölt meg senkit, csak vakációzni küldött embereket kijelölt helyekre.
Az olaszországi zsidó közösség felháborodásának adott hangot a kormányfő kijelentése kapcsán, az ellenzéki pártok bocsánatkérésre szólították őt fel, de politikai szövetségesei is szükségesnek tartották elhatárolni magukat.
Richard Bosworth, Mussolini egyik életrajzírója szerint legalább egymillió ember halt meg a diktátor húsz éves uralma idején a Líbiában, Etiópiában és a volt Jugoszlávia területén elkövetett tömeggyilkosságokban, nem beszélve az 1943 után meggyilkolt több ezer olasz zsidóról. Mussolini 1922-től rendszerének 1943-as megdöntéséig volt hatalmon Olaszországban. 1938-ban vezette be az első zsidótörvényt, amellyel megnyitotta a zsidók deportálása előtt az utat. A hitleri Németország csapatai 1943-ban vonultak be Észak- és Közép-Olaszországba, és mintegy 7 ezer zsidót deportáltak, akik közül 5910-et megöltek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király

Dombrovszky Linda filmje is versenybe szállhat a Golden Globe-díjért

Dombrovszky Linda filmje is versenybe szállhat a Golden Globe-díjért