Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Isabel hurrikán trópusi viharrá gyengült - közölte közép-európai idő szerint péntek hajnalban a miami Nemzeti Hurrikán Központ. A természeti katasztrófának eddig hét halálos áldozata volt.

A trópusi vihart 63-118 kilométer/óra sebességű szélviharok jellemzik, az ennél erősebb szélvihar minősül hurrikánnak. A központ tájékoztatása szerint az Isabel észak-nyugat felé halad, a következő huszonnégy órán belül várhatóan észak-északnyugat irányába fordul. Az Isabel a szárazföld belsejében tovább gyengül, de szokatlanul nagy erejű, hurrikánnak megfelelő erősségű széllökések várhatók Virginia és Maryland államban.
George Bush amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette Észak-Carolina és Virginia állam egyes területeit. A döntés - amely szükség esetén a hurrikán sújtotta más államokra is kiterjedhet - lehetővé teszi, hogy a szövetségi költségvetésből támogatást utaljanak ki a súlyos károkat szenvedett lakosság számára.
A természeti katasztrófának eddig hét halálos áldozata volt: Észak-Carolinában a villamos művek karbantartója egy hiba elhárítása közben vesztette el életét. A szomszédos Virginia államban két ember a forgószél által kidöntött fák alatt lelte halálát, hárman pedig - az AP amerikai hírügynökség pénteki jelentése szerint - a közutakon vesztették életüket. A hurrikán Virginiától északra, Maryland államban is halált okozott. A hatalmas erejű szél kidöntött egy villanypóznát, amely egy autóra zuhant. A jármű sofőrje életét vesztette.
A kormányhivatalok pénteken is zárva tartanak, miután az elöntött utak, kidőlt fák és a nagymértékű áramkimaradás kísértetvárossá változtatták a fővárost - írta a Reuters brit hírügynökség. Eddig több mint 2,5 millió lakásban szünetel az áramszolgáltatás és negyedmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. A fővárosban és az elővárosokban 300 ezer lakás maradt áram nélkül. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 3 év után újra elérhető lesz a Google Maps az Apple okosóráján

Több mint 3 év után újra elérhető lesz a Google Maps az Apple okosóráján

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint Tapolcán

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint Tapolcán

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot