Tetszett a cikk?

Jasszer Arafat palesztin elnök közvetve általános tűzszünetet ajánlott Izraelnek. A palesztin vezető szorgalmazza, hogy nemzetközi megfigyelők érkezzenek a térségbe.

Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin minisztere elmondta, hogy Arafat a közel-keleti béketervet kidolgozó kvartett küldötteivel előző nap folyatott megbeszélésén szögezte le: minden eszközre kiterjedő fegyvernyugvás elérésére törekszik Izraellel.
A palesztin elnök a feltételek sorában megemlítette nemzetközi megfigyelők küldését, amely az útiterv néven ismertté vált béketerv megvalósítására sarkallná mindkét felet. Izrael a múltban már elutasított egy ilyen értelmű felvetést.
Az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta kvartett meghatározó tagja Washington, amely azonban bojkottálja Arafatot, erőszak szításával gyanúsítva meg a palesztin elnököt, aki tagadja a vádat.
A Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik körözött fegyverese életét vesztette hétfőn a ciszjordániai Hebronban izraeli katonákkal vívott tűzharcban. A katonák harckocsikkal és terepjárókkal zárták körül kora reggel a házat, ahol a palesztin szemtanúk szerint az álarcos fegyveres elbarikádozta magát. Az izraeli katonai rádió korábban arról számolt be, hogy a szóban forgó személy "egy iszlám szervezet katonai szárnyának fontos tisztségviselője" lehet. Az izraeli egység földgyaluval lerombolta a házat, amelynek romjai között megtalálta a közelebbről nem azonosított fegyveres holttestét.
A hadsereg előzőleg megerősítette, hogy "Hebron térségében folyamatban van egy katonai akció, amely a Hamász terrorista infrastruktúrája ellen irányul". A mostani halálesettel 3483-ra emelkedett az intifáda (palesztin felkelés) kezdete, 2000 szeptember vége óta összecsapásokban és merényletekben meggyilkoltak száma. Az áldozatok közül 2601 palesztin és 819 izraeli. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU megint ad egy csomó pénzt a koronavírus elleni harcra

Az EU megint ad egy csomó pénzt a koronavírus elleni harcra

Magyar leleményesség a kifogások és a Photoshop helyett: ilyen F1-fotókat még nem láttunk

Magyar leleményesség a kifogások és a Photoshop helyett: ilyen F1-fotókat még nem láttunk

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel