Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok legnépesebb és leggazdagabb államának választópolgárai arról döntenek, hogy a visszahívják-e hivatalából Gray Davis kormányzót s ha igen, kit állítanak a helyébe. A szavazás helyi idő szerint kedden reggel 7 órától (közép-európai idő szerint 16 órától) és helyi idő szerint 20 óráig (közép-európai idő szerint szerda hajnali 5 óráig) tart.

Gray Davis menesztése esetén a kormányzói tisztségre a republikánusok színeiben induló Arnold Schwarzenegger színész és a mexikói származású Cruz Bustamante demokrata párti kormányzóhelyettes a legesélyesebb a jelöltek 135 főt számláló népes mezőnyéből. A kaliforniaiak 54 százaléka a Davis menesztését akarja, Arnold Schwarzenegger pedig 36 százalékkal vezeti a mezőnyt, Cruz Bustamante demokrata párti kormányzó-helyettes 29 százalékkal követi őt, de a legfrissebb felmérések szoros versenyt jósolnak közöttük. Minden választónak két szavazata lesz, az egyikkel Gray Davis sorsáról dönt, a másikkal arról, hogy ki legyen a tavaly ősszel megválasztott kormányzó utódja, ha a többség a visszahívására voksol.
A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint kedden reggel 7 órakor (közép-európai idő szerint 16 órakor) nyitották meg és helyi idő szerint 20 óráig (közép-európai idő szerint szerda hajnali 5 órakor) adhatja le voksát a 15,4 millió bejegyzett szavazópolgár - a szavazásra jogosultak 70 százaléka. A választások hivatalos végeredményét várhatóan csak napok múlva jelentik be.
A felmérések szerint a részvétel jóval nagyobb arányú lesz, mint a tavalyi választáson, amelyen a bejegyzett szavazóknak csak a fele jelent meg. 2 millió választó levélben már korábban leadta voksát, így megfigyelők szerint a szavazások kimenetelére nem lesz akkora hatással az Ausztriából bevándorolt neves színész ellen az utóbbi napokban felhánytorgatott vádak nők szexuális molesztálásáról, valamint arról, hogy a hetvenes években egy interjúban Adolf Hitler szónoki képességeit magasztalta.
A keddi népszavazást és választást a visszahívást lehetővé tevő, de eddig sohasem alkalmazott 1911. évi törvény alapján kezdeményezték, amihez a legutolsó választáson leadott szavazatok 12 százaléka, legalább 900 ezer aláírás kellett, de ennél többet gyűjtöttek össze. A kormányzói tisztségre az pályázhatott, aki 65 támogató aláírást mutatott fel és befizetett 3500 dollárt.
Schwarzenegger győzelme elemzők szerint változásokat indíthat el a republikánusok soraiban, mivel azt üzenné, hogy a pártban politikai otthonra lelhetnek olyan liberális nézeteket vallók is, akik egyetértenek az abortusszal, a melegek jogainak biztosításával.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos a Madách Színház színésze, egy sor előadás elmarad

Koronavírusos a Madách Színház színésze, egy sor előadás elmarad

Fülke az amerikai elnökválasztásról: ebből politikai purparlé lesz

Fülke az amerikai elnökválasztásról: ebből politikai purparlé lesz

Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?