Tetszett a cikk?

A polgárháborútól szenvedő közép-afrikai Burundiban a szembenálló felek megállapodtak a tíz év óta tartó polgárháború békés rendezésében. A dél-afrikai fővárosban, Pretoriában szerdán aláírt egyezmény szerint átmeneti kormány fogja egyengetni az utat a választásokig.

A megállapodást a központi kormány és a legfontosabb lázadószervezetek megbízottai látták el kézjegyükkel. Pierre Nkurunziza, a Fegyveres Erők a Demokrácia Védelmére (FDD) lázadószervezet vezére hétfőn tárgyalt Domitien Ndayizeye burundi elnökkel, s már akkor közölte, hogy a vitás biztonsági kérdésekben sikerült áttörést elérni. Az FDD az ország hadseregében és kormányában kulcspozíciókat követelt, és ezeket jórészt meg is kapta - jelenti a dpa német hírügynökség. Az egyezség értelmében a lázadók alakulatait betagolják az átalakított hadseregbe.
Thabo Mbeki dél-afrikai elnök az egész afrikai földrész számára követendő példaként méltatta a megállapodást, és biztosította Burundit afelől, hogy a pretoriai kormány segítséget nyújt az egyezmény megvalósításában. Mbeki, akinek szavai az SAFM dél-afrikai állami rádióban hangzottak el, közvetített a burundi polgárháborús ellenfelek közötti tárgyalásokon.
Az FDD és a kormány már 2002 decemberében megállapodott tűzszünetben, de ezt nem sokkal később újra meg újra megszegték. Az 1993-ban kirobbant fegyveres viszály áldozatainak számát 300 ezerre becsülik. A polgárháborút a burundi hutu többség alakulatai vívták a tuszi kisebbség által uralt hadsereg katonáival. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A boldogság inkább a személyiségünktől függ, mint a körülményeinktől

A boldogság inkább a személyiségünktől függ, mint a körülményeinktől

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ