Tetszett a cikk?

Arnold Schwarzenegger, a Republikánus Párt jelöltje lesz Kalifornia állam új kormányzója a keddi választásokon szavazó állampolgárok kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatási adatok szerint. A választók abszolút többsége Gray Davis demokrata kormányzó visszahívása mellett döntött, és a legtöbb szavazatot a jelöltek közül az osztrák születésű filmszínész kapta.

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a voksok 25,1 százalékának összeszámlálását követően az látszik, hogy a választók 56 százaléka utasította el azt, hogy továbbra is Davis kormányozza Kaliforniát, míg 44 százalék támogatta őt. Arnold Schwarzeneggerre a választók 50,6 százaléka adta le voksát. Kalifornia szavazópolgárai politikai földindulással felérő döntést hoztak azzal, hogy elutasították a hivatásos politikusokat, mind a 11 hónapja újraválasztott kormányzót, a demokrata Gray Davist, mind pedig a posztjára pályázó, ugyancsak demokrata Cruz Bustamante kormányzó-helyettest, és egy kívülállót emeltek a legnépesebb és leggazdagabb amerikai szövetségi állam élére.
Schwarzenegger szerdán már be is jelentette, hogy ő a kaliforniai kormányzóválasztás győztese. "Nem hagyom cserben magukat, sikerre viszem küldetésemet. A nép kormányzója leszek" - mondta a körülötte ünneplő tömegnek a filmszínész. Hozzátette, hogy kormányzóelődje, a választáson vesztes demokrata Davies már telefonon megkereste, és a hivatali ügyek gyors átadását ígérte.
A választási kampányra a kaliforniai gazdaság állapotával kapcsolatos az óriási költségvetési hiány és a demokrata vezetéssel szembeni elégedetlenség nyomta rá a bélyegét, míg az utolsó napokat a felméréseket vezető Schwarzenegger elleni durvuló hangnemű támadások jellemezték. A sárdobálásba Gray Davis kormányzó is bekapcsolódott, amivel számos ingadozót maga ellen fordított. A felmérések szerint nem csak a férfiak, de a nők többsége is az 56 éves színészre szavazott.
A népszavazáson és kormányzóválasztáson a becslések szerint a részvételi arány 60 százalék körüli lehetett, vagyis a 15,4 millió bejegyzett szavazóból mintegy 9,3 millió szavazott, közülük mintegy 2,2 millió levélben adta le voksát. Az 1911-ben elfogadott törvény szerint a kormányzó visszahívásához abszolút többség kell, míg utódjának megválasztásához elég az egyszerű többség. A mindeddig hivatalban lévő demokrata Gray Davis 1921 óta az első olyan kormányzó, akit az amerikai választók – törvény adta joguknál fogva – visszahívnak posztjáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huszonéves gyerekkel is lehet majd igényelni a 3 milliós lakásfelújítási támogatást

Huszonéves gyerekkel is lehet majd igényelni a 3 milliós lakásfelújítási támogatást

A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

Schanda: Még mindig vannak, akik a járványon nyerészkednek

Schanda: Még mindig vannak, akik a járványon nyerészkednek