Tetszett a cikk?

Szerda este ismét egy jordániai-egyiptomi orvoscsoport érkezett Rámalláhba, miután a 74 éves Jasszer Arafat újból fájdalmakra panaszkodott. Az orvosok érkezéséről beszámoló Jerusalem Post című izraeli napilap szerint Arafat egészsége szemlátomást hanyatlik.

Állítólag romló egészsége volt az egyik oka annak, hogy Arafat vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett meg a palesztin területeken, és válságkormányt nevezett ki Ahmed Korei vezetésével. A nyolc miniszterből álló csonka kabinetet a tervek szerint csütörtökön hagyja jóvá a rámálláhi palesztin vezetés - írja a dpa.
Arafat tanácsadói ezen a héten cáfolták azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a palesztin elnök könnyű lefolyású szívrohamon esett át. Arafat állítólag ismeretlen vírustól betegedett meg, magas a láza, hasmenése van, és hány. Szerdán a The Guardian című brit lap számolt be arról, hogy Arafat enyhe sívrohamot kapott, de a jelentés szerint a palesztin vezetés titkolja az elnök egészségi állapotát "a pánik elkerülése"' végett. A napilapnak palesztin illetékesek azt mondták, hogy Arafat a helyi sajtóban megjelent beszámolókkal szemben nem influenza miatt tűnt el egy időre a nyilvánosság elől a múlt héten, hanem azért, mert kisebb szívinfarktus érte. Az egyik idézett forrás, akit a lap Arafat közeli munkatársának nevezett, hozzátette ugyanakkor, hogy az orvosok szerint a palesztin elnök gyorsan fel fog épülni, állapota "nem ad okot aggodalomra".
A The Guardian megjegyzi mindazonáltal, hogy amikor Jasszer Arafat ismét megjelent a nyilvánosság előtt, "rendkívül betegnek" tűnt, láthatólag lefogyott, arca nyúzott volt és sápadt, alig lehetett hallani, amit mond, és rövid ideig is csak nehezen tudott talpon maradni. Az idézett palesztin illetékes - arra a kérdésre, hogy miért nem tették közzé az elnök szívrohamának hírét - azt mondta: a bejelentés pánikot okozott volna egy olyan kritikus időszakban, amikor "az izraeliek Arafat életére törnek".
A The Guardian információja szerint a palesztin elnök egészségi állapota nem képezi részét az Arafat kutasításával, netán megölésével kapcsolatos izraeli tervek megfontolásának. A brit lap szerint egy izraeli külügyminisztériumi illetékes azt mondta, hogy "nagyon kényelmes megoldás lenne, ha a természet megoldaná a dolgot ... de Arafatnak, mint a macskáknak, kilenc élete van, és még nem használta fel mindet".
A brit lap szerint szerint Arafat valószínűleg Egyiptomba vagy Jordániába utazna, ha olyan egészségügyi ellátásra lenne szüksége, amely rámalláhi főhadiszállásán nem áll rendelkezésre. Csak akkor szánná rá magát erre, ha Izrael megengedné visszatértét. Az idézett izraeli külügyi illetékes azonban azt mondta: a kormány nagyon örülne, ha Arafat távozna, és nem valószínű, hogy ebben az esetben visszaengednék. A lap szerint Arafat Egyiptom közbenjárását kérte annak érdekében, hogy ha meghalna, a jeruzsálemi al-Aksza mecset - az iszlám harmadik legszentebb vallási központja - tövében temessék el. Ehhez Izrael engedélye szükséges, izraeli kormányforrások azonban jelezték: nem valószínű, hogy "a jelenlegi légkörben" ez lehetséges lenne - írta a szerdai The Guardian. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról

A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról

Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége átveheti a hatalmat a CIG Pannónia Biztosítónál

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége átveheti a hatalmat a CIG Pannónia Biztosítónál