Tetszett a cikk?

Egy iraki ellenálló csoport nevében nyilatkozó férfi figyelmeztette az Irakban állomásozó külföldi katonákat, hogy megszállóknak tekintik őket. Vasárnap hat halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet követtek el a fővárosi Bagdad Hotel közelében. A luxusszállodában van többek között a CIA iraki főhadiszálása is.

A fenyegetést egy kompakt videolemez tartalmazta, amelyet vasárnap Fallúdzsában az AP amerikai hírügynökséghez is eljuttattak. A lemezt kísérő közleményben a csoport kilátásba helyezte, hogy megölik az amerikai védnökség alatt létrejött ideiglenes kormányzótanács minden tagját és azokat az irakiakat, akik együttműködnek az amerikaiak vezette szövetséges hatóságokkal. A közlemény felsorolta a célpontok között szereplő politikusokat és törzsi vezetőket is. A lemez és a kísérő szöveg hitelességét ugyanakkor nem lehetett megállapítani.
A felvételen öt arab fejkendős férfi volt látható, egyikük olvasta fel az üzenetet. A magát Ali bin Abi-Taleb Imám Dzsihád Brigádoknak nevező csoport tagjai gépfegyvert, rakétagránátot és páncéltörő rakétáknak látszó fegyvert tartottak. "Eltökéltek vagyunk, hogy harcolunk minden katona ellen, aki bármelyik arab vagy nem arab országból érkezik Irakba. Mindnyájukat megszállónak fogjuk kezelni" - közölte a közleményt felolvasó férfi.
A "szunnita háromszögben" fekvő Fallúdzsa az egyik legveszélyesebb város az amerikai katonákra nézve, akik ellen naponta követnek el támadásokat a Szaddám Huszein elűzött diktátor híveinek tartott gerillák.
Öngyilkos merénylet a Bagdad Hotel közelében
Vasárnap gépkocsiban elhelyezett pokolgéppel öngyilkos merényletet követtek el a fővárosban. A merényletnek hat halálos áldozata és 10 sérültje van. A merénylet célpontja a városban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bagdadi főhadiszállásaként ismert, s rendkívül erősen őrzött, jól védhető helyen lévő Bagdad Hotel volt, az épületben azonban - az első hírekkel ellentétben - gyakorlatilag nem esett kár. A szállodával szomszédos épületek közül azonban több megrongálódott, volt köztük olyan, amelyik kigyulladt. Az öngyilkos merénylet helyi idő szerint kora délután egy óra előtt történt, mintegy 500 méterre az újságírók szálláshelyéül szolgáló Palestine Hoteltől.
A robbanás helyszínétől 60 méterre található Iraki Nemzeti Bank épülete előtt szolgálatot teljesítő egyik rendőr szerint ő és társai először arra lettek figyelmesek, hogy egy fehér gépkocsi megpróbálja áttörni az üzleti negyed forgalmas útjáról a Bagdad Hotel előtti ellenőrzőpont sorompóját. A szolgálatot teljesítő rendőrök tüzet nyitottak az autóra, ám az nem sokkal az első lövések leadása után felrobbant. A robbanás következtében több, a környéken tartózkodó gépkocsi lángra lobbant.
Az áldozatok és sérültek a hotelhez vezető kis utca és a főút sarkán lévő üzletekben és az utcán tartózkodó emberek voltak. A CNN jelentése szerint a sebesültek között van egy, a hotel előtt biztonsági szolgálatot ellátó amerikai katona is, ő azonban csak könnyű sérüléseket szenvedett.
A hotelben - amely egyike az iraki főváros kevés, nyugati mércével mérve is luxuskörülményeket biztosító szállodájának - a CIA munkatársain kívül a koalíciós erők parancsnokságának, az iraki ideiglenes kormányzótanács néhány tagjának, illetve az iraki újjáépítésben lévő néhány amerikai vállalatnak voltak irodái. Az ideiglenes kormányzó tanács egyik tagja a robbanás idején állítólag az épületben tartózkodott, de néhány karcoláson kívül semmi baja nem esett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király