Tetszett a cikk?

Rendben zajlik az első kínai űrhajós Föld körüli repülése; a Szencsou-5 űrhajó fedélzetén utazó, 38 éves pilóta jelezte, hogy jól érzi magát. Az űrhajó 21 órát tölt el a kozmoszban és várhatóan szerda éjjel tér vissza.

Az űrhajót helyi idő szerint reggel 9 órakor indították útjára a Góbi-sivatagban található Csiucsüan űrrepülőtérről. A Sencsout a Hosszú Menetelés 2F hordozórakéta emelte a magasba, majd a start után tíz perccel Föld körüli pályára állította. A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amely önerőből saját fejlesztésű hordozórakétával és űrhajóval, saját területéről embert küldött a világűrbe.
Az indításnál több kínai állami és pártvezető is jelen volt. Hu Csin-tao kínai elnök a „haza dicső pillanatának” nevezte az embert szállító első kínai űrhajó sikeres felbocsátását. "A párt és a nép soha nem felejtik el azoknak az érdemeit, akik a hazáért, a népért és a nemzetért dolgoztak" - jelentette ki az elnök.
Az űrhajó egyetlen utasa a 38 éves Jang Li-vej, a kínai légierő 38 éves alezredese, tapasztalt vadászpilóta. A tervek szerint az űrhajó 14 fordulatot tesz meg a Föld körül, azaz 21 órát tölt el a kozmoszban, miközben másfél óránként kerüli meg bolygónkat. A visszatérés szerda éjfélre várható.
Oroszország, Japán, az Európai Űrügynökség, valamint amerikai és ausztrál szakértők egyaránt gratuláltak szerdán az embert szállító első kínai űrhajó sikeres felbocsátásához. Az orosz beszámolókban és reagálásokban hangsúlyozták, hogy a kínai űrtechnika egyértelműen a szovjet vívmányokon alapul. A japán kormányszóvivő is gratulált a felbocsátáshoz, és igyekezett csillapítani azokat az aggodalmakat, hogy Tokió lemaradt a hatalmas szomszéd ország mögött. Az Európai Űrügynökség (ESA) szívélyes jókívánságait tolmácsolta Pekingnek "nagy siker"-éhez, James Oberg, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) volt vezető munkatársa pedig "a nagyon jól sikerült" indítást emelte ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas SOS-t rajzoltak a homokba, ez mentette meg három tengerész életét

Hatalmas SOS-t rajzoltak a homokba, ez mentette meg három tengerész életét

Alig vannak menedékkérők a magyar követségeken az új szabályok bevezetése óta

Alig vannak menedékkérők a magyar követségeken az új szabályok bevezetése óta

Milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni a Xiaomi elektromos rollerjeivel?

Milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni a Xiaomi elektromos rollerjeivel?