Tetszett a cikk?

Elsöprő többségben igent mondtak a romániai választók az ország alkotmányát módosító törvény elfogadásáról rendezett hétvégi népszavazáson - derül ki a hétfőn Bukarestben nyilvánosságra hozott első részeredményekből.

A hétvégi népszavazás iránt meglehetősen alacsony volt az állampolgárok érdeklődése, a szavazóhelyiségek bezárása előtt néhány órával az utolsó hivatalos bejelentés szerint még csak 45 százalékos volt a részvételi arány. A Központi Választási Iroda hétfői bejelentése szerint a népszavazáson végül is a szavazásra jogosultak 58,92 százaléka vett részt.
Az alkotmánymódosító csomag a nemzetiségi jogok tekintetében az oktatás mellett biztosítja az anyanyelv használatát a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban is, alkotmányos intézményeknek ismeri el a felekezeti tanintézeteket, és megszünteti a kötelező katonai szolgálatot. A Nagy-Románia Párt éppen azért ellenezte a módosításokat, mert többletjogokat biztosítanak a nemzeti kisebbségek számára.
Ion Iliescu államelnök nagyra értékelte, hogy a rossz idő, a kampányban tapasztalt elégtelen tájékoztatás és a zavaró körülmények ellenére (az elnök a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt ellenpropagandájára utalt) a népszavazást mégis siker koronázta. Markó Béla szerint a romániai magyarok szavazatai nélkül nem lett volna érvényes az alkotmánymódosító referendum. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy véli, a magyarok megértették, hogy számukra létkérdés volt a népszavazás sikere.
A választás kihirdetése után jelentette be Adrian Nastase miniszterelnök, lemondott a román kormány korrupciógyanús ügyekbe keveredett három minisztere. A kormányfő közölte, hogy elfogadta Hildegard Carola Puwak, az európai integrációs ügyekért felelős miniszter, Mircea Beuran egészségügyminiszter, valamint Serban Mihailescu, a román kormány főtitkárának lemondását. Helyükre Vasile Puscast, Ionel Blanculescut és Eugen Bejenariut nevezte ki.
A lemondásokra már a korábbi hetekben lehetett számítani, különösen ami az európai integrációs tárca vezetőjét illeti. Puwak ugyanis korrupciós botrányba keveredett, a vádak szerint a miniszter-asszony férje a Leonardo da Vinci elnevezésű EU-programból összesen 150 ezer eurót kapott különböző cégei számára. Puwak azt állította, hogy a pénzek kiutalására még az ő miniszteri kinevezése előtt került sor. Az Európai Unió a korrupciós ügy miatt a közelmúltban saját bizottságot küldött Bukarestbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Szünetel a közel 100 ezerbe kerülő PCR-tesztelés Hódmezővásárhelyen

Szünetel a közel 100 ezerbe kerülő PCR-tesztelés Hódmezővásárhelyen

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához

Ez a térkép nagyon jól fog jönni a tengerszint-emelkedés kiszámításához