Tetszett a cikk?

A francia kormány betiltaná a "feltűnő" vallási jelképek használatát az állami iskolákban, egyidejűleg azonban muszlim és zsidó ünnepeket venne fel az iskolai ünnepek közé.

Keresztények, zsidók és muszlimok egyaránt hevesen támadják a francia kormány legújabb szekularizációs terveit, amelyek értelmében a jövőben tilos lenne a feltűnő vallási szimbólumok használata az állami iskolákban (lásd: Fejkendővita). Feltűnő szimbólumnak a muszlim leányok fátyolviselete, a zsidó fiúk kipája és a keresztény tanulók nyakban hordott, nagy méretű feszületei számítanának. Bár az elképzelésekből még nem bizonyos, hogy törvény is lesz, Chirac elnök és a közvélemény nagyobbik része is támogatja a javaslatot, amelyet egy júliusban felállt, Bernard Stasi ombudsman által vezetett húsztagú bizottság készített el s tett az elnök asztalára.

E javaslat szerint ugyanakkor nem minden vallási szimbólum viselése lenne eleve tilos - a diszkrét, kevésbé feltűnő kereszteket, miniatűr Koránokat, illetve Dávid-csillagokat ezentúl is hordhatnák a diákok. "Ideje, hogy a köztársaság megállapítsa, hol vannak beleszólásának határai, egyidejűleg azonban tiszteletben kell tartania a vallási különbözőségeket" - nyilatkozta Stasi, akinek jelentése azt is szorgalmazza, hogy az iskolai, illetve az állami ünnepek közé - a keresztények mellé - muszlim és zsidó ünnepeket is felvegyenek, ami, egyelőre, példátlan lépés lenne Európában. A Le Monde mellékleteként, teljes terjedelmében közölt jelentés azt is szorgalmazza, hogy az iskolai menzákon a muszlim és zsidó diákok halal, illetve kóser ételeket ehessenek, s hogy a francia hadseregben a tábori lelkészek mellett tábori rabbik, illetve imámok is dolgozhassanak. Szó van az iskolai iszlámoktatás kötelező, illetve az arabnyelv-oktatás fakultatív bevezetéséről is.

A terv annak ellenére kavar komoly politikai viharokat, hogy az állam és az egyház szigorú szétválasztása már 1905 óta hivatalos politika Franciaországban. Olyannyira az, hogy a török állam, amely jelenleg is szigorúan tiltja a leányok iskolai kendőviselését, éppen francia mintára alkotta meg ezzel kapocsolatos törvényeit. "A muszlim kendő mindannyiunkat - muszlimokat és nem muszlimokat egyaránt - megaláz" - fogalmaz egyebek között az a Jacques Chirac-hoz intézett nyílt levél, amelyet az Elle francia női magazinban muszlim és nem muszlim asszonyok - köztük Isabelle Adjani színésznő és Catherine Millet író - írtak alá. A kérdés a francia kormányt is megosztja. Chirac támogatja a tevezett lépést, Nicolas Sarkozy belügyminiszternek azonban például az a véleménye, hogy egy ilyen jellegű szigorú tilalom "szekuláris fundamentalizmushoz" vezetne. A CSA közvéleménykutató intézet felmérése szerint a franciák 57 százaléka támogatná a tervezett intézkedéseket, miközben a vallási közösségek nagyobb része ellenzi azokat. A Francia Protestánsok Szövetsége nyilatkozatban közölte: szerinte a tervezett lépések - a franciaországi muszlimok növekvő lélekszámára, illetve a terjedő antiszemtizmusra való tekintettel - elfogadhatók. Egyes protestáns egyházak, a katolikus egyház, az ortodox keresztények, a zsidó hitközségek, illetve a muszlim közösségek azonban ellenzik, s belügyeikbe való beavatkozásnak tekintik a tervezett reformokat. "Bármiféle törvény, amely bizonyos számú francia ember számára diszkriminálónak tűnik, már rövid távon több kárt, mint hasznot okozna" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jean-Pierre Ricard, a francia katolikus püspöki kar elnöke.

Franciaország lakosságának több mint 80 százaléka katolikus, 2 százaléka protestáns, 1 százaléka zsidó vallású, miközben a muszlimok arányát az eltérő becslések 5 és 10 százalék közé teszik. Az intézkedés-tervezet természetesen nem érinti a magániskolákat, amelyek - egyesek félelmei szerint - a jövőben az eddigieknél is több és harsányabb vallási térítés, illetve propaganda színhelyei lehetnek majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"