Párizs a kedden aláírt francia-kínai közös nyilatkozatban megerősítette, hogy az egy Kína elvét vallja, ellenzi a függetlenségről kiírandó tajvani népszavazást, Peking pedig elismerte, hogy javítani kell az emberi jogok kínai helyzetén. Tajpej sajnálkozással fogadta a szigetet érő párizsi bírálatot.

A közös nyilatkozatot Jacques Chirac francia és Hu Csin-tao kínai elnök a vendég négynapos franciaországi látogatásának második napján írta alá az Élysée-palotában. Eszerint Franciaország ellenzi Tajvannak bármilyen olyan egyoldalú kezdeményezését - beleértve a status quo megváltoztatását célzó népszavazást -, amely növelné a feszültséget a Tajvani-szorosban, és Tajvan függetlenségéhez vezetne. Párizs szerint a Pekingnek és Tajpejnak tárgyalásos úton kell megoldania ellentéteiket. Chirac emellett sajtóértekezletén követelte az Európai Uniótól, hogy oldja fel a Kínával szembeni fegyverszállítási tilalmat, mert szerinte annak már semmi értelme nincs.A nyilatkozatban a felek leszögezik, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása minden ország harmonikus fejlődésének elengedhetetlen feltétele. Peking munkacsoportot hoz létre, amely előkészíti a polgári és politikai jogokról szóló nemzetközi egyezmény ratifikálását - olvasható a dokumentumban. A deklarációval Párizs és Peking korszerűsítette "globális stratégiai partnerségét". Éppen 40 évvel ezelőtt, 1964. január 27-én ismerte el Charles de Gaulle tábornok kormánya a kommunista Kínát.Richard Si, a tajpeji külügyminisztérium szóvivője Chirac Tajvant bíráló szavaira reagálva sajnálkozásának adott hangot, és kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne engedjen Peking nyomásának Tajvannal kapcsolatban. Egyben megerősítette azt a tajpeji álláspontot, hogy a március 20-ára kiírt népszavazás eredménye nem fogja befolyásolni a Kína és Tajvan közötti status quót. Csen Suj-pien tajvani elnök a maga részéről ismét elmondta: a népszavazás nem több, mint újabb történelmi lépés Tajvan demokratizálódásának folyamatában, hiszen még soha nem rendeztek népszavazást a szigeten. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét