Irak vizsgálatot indít azoknak a külföldi cégeknek, szervezeteknek és üzletembereknek az ügyében, amelyekről, illetve akikről gyanítható, hogy a tilalmak ellenére, bartermegállapodások keretében olajszállítmányokat fogadtak Szaddám Huszein rezsimjétől, kijátszva a nemzetközi szabályokat és támogatva a bukott diktátor rendszerét.

A vizsgálatról szóló krományzótanácsi bejelentés azt követően látott napvilágot, hogy az al-Mada független bagdadi lapban megjelent egy, az olajügyi minisztérium dokumentumain alapuló lista. Ezen - adja hírül a Reuters - negyvenhat olyan személy, illetve cég és szervezet szerepel, amelyek többmillió hordónyi olajat kaptak ilyen módon.A listán vezető arab családok, vallási szervezetek, politikusok, pártok is szerepelnek; politikusok és pártok Egyiptomból, Jordániából, Szíriából, az Egyesült Arab Emirátusokból, Szudánból, Törökországból, Kínából, Ausztriából és Franciaországból. A lista alapján érintett az orosz ortodox egyház, az oroszoroszági kommunista párt, a Palesztin Felszabadítási Szervezet és az indiai Kongresszus Párt is.A kereskedelmi szankciók következtében Irak 1996 és 2003 között olajat csak olyan módon adhatott el, hogy a befolyó pénzt élelmiszerre, orvosságra és az alapellátás fenntartására költhette. Voltak azonban olyan szervezetek és cégek, amelyek egyéb árukhoz is hozzájuttatták Szaddám rezsimjét olajért cserébe. Az ügyletekért iraki hivatalosságok csúszópénzt kaptak, amit külföldi bankokban helyeztek el részükre. Az is valószínű, hogy az ENSZ által nem ellenőrzött, Szudán felé vivő olajvezetékeken kereskedett Irak az olajával. Az iraki olajügyi minisztérium most befagyasztotta kapcsolatokat a listán levő személyekkel, szervezetekkel és cégekkel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Roham indult a SZÉP-kártyákért

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Feledékeny? Akkor díjazni fogja a MasterCard újítását

Feledékeny? Akkor díjazni fogja a MasterCard újítását

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt