A négy éve húzódó per végén a könyvkiadó jogerős büntetését öt évre felfüggesztették – adja hírül a pozsonyi Új Szó.

Hitler ideológiai és poltikai alapművét 2000-ben Michal Zítko jelentős, mintegy százezres példányban adta ki, amelyből napokon belül 90 ezer darab elkelt. Ügyészségi közbelépésre a maradék tízezret a hatóságok elkobozták, és Zítko ellen büntetőeljárás indult.A kiadás a Mein Kampf eredeti német szövegét és a cseh fordítást tartalmazta, minden magyarázó szöveg nélkül. A könyvkiadó pere évek óta húzódott, és egymásnak ellentmondó ítéletek születtek. Az egyik prágai kerületi bíróság legutóbb tavaly augusztusban 22 hónapos, három évre felfüggesztett börtönt mért ki Zítkóra.A fellebbviteli bíróság most az eredeti vádat, amely faj- és nemzetgyalázás volt, a nácizmus és az emberi jogokat elnyomó mozgalmak népszerűsítésére változtatta. Eva Burianová, a testület elnöke szerint ugyanis sikerült bizonyítani, hogy Csehoszágban ma is működnek neonáci mozgalmak, így a Zítko által kiadott könyv e mozgalmak népszerűsítésének is tekinthető. A bíróság szerint hiba volt az is, hogy a könyv minden magyarázat nélkül jelent meg. A Mein Kampf korábbi cseh kiadásai mindig előszóval és magyarázatokkal publikálták.Michal Zítko az ítélethozatal után nem titkolta csalódottságát. Nem tekinti magát bűnösnek, „csupán egy történelmi művet kívánt újra letenni a múlt iránt érdeklődő olvasó asztalára”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz