John Howard ausztrál kormányfő szerdán kizárta, hogy Ausztrália egy újabb, független vizsgálatot indít az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló titkosszolgálati jelentésekkel kapcsolatban.

A héten a brit és az amerikai kormányzat a közvélemény nyomására független vizsgálatot indított az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó hírszerzési adatok ügyében. Az ausztrál kormányfő szerint hazájának nincs szüksége ilyen típusú vizsgálatra, mert - mint mondta - saját hírszerzésük amerikai és brit forrásból jutott adatokhoz. A hírszerzés nem egy "precíz tudomány" - érvelt, de ismételten aláhúzta, hogy a háborút megelőzően kapott valamennyi hírszerzési adat arra utalt, hogy Irak rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel. John Howard azt is közölte: az ügyben jelenleg folyó parlamenti vizsgálat kellően alapos, a közvélemény pedig hamarosan - várhatóan február 20-án - értesül annak eredményeiről, mikor a jelentés az ausztrál törvényhozás elé kerül.Ausztrália az első ország volt, amely csatlakozott az Irak elleni amerikai katonai fellépéshez kétezer katona küldésével. Akkor az ausztrál kormányfő az arab ország elleni invázió indoklásaként azokra az amerikai és brit értesülésekre hivatkozott, amelyek az iraki tömegpusztító fegyverek meglétét igazolták. Közel tíz hónappal Szaddám Huszein iraki diktátor eltávolítása után sem találtak azonban nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyvereket az országban.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq