Tetszett a cikk?

John Howard ausztrál kormányfő szerdán kizárta, hogy Ausztrália egy újabb, független vizsgálatot indít az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló titkosszolgálati jelentésekkel kapcsolatban.

A héten a brit és az amerikai kormányzat a közvélemény nyomására független vizsgálatot indított az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó hírszerzési adatok ügyében. Az ausztrál kormányfő szerint hazájának nincs szüksége ilyen típusú vizsgálatra, mert - mint mondta - saját hírszerzésük amerikai és brit forrásból jutott adatokhoz. A hírszerzés nem egy "precíz tudomány" - érvelt, de ismételten aláhúzta, hogy a háborút megelőzően kapott valamennyi hírszerzési adat arra utalt, hogy Irak rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel. John Howard azt is közölte: az ügyben jelenleg folyó parlamenti vizsgálat kellően alapos, a közvélemény pedig hamarosan - várhatóan február 20-án - értesül annak eredményeiről, mikor a jelentés az ausztrál törvényhozás elé kerül.Ausztrália az első ország volt, amely csatlakozott az Irak elleni amerikai katonai fellépéshez kétezer katona küldésével. Akkor az ausztrál kormányfő az arab ország elleni invázió indoklásaként azokra az amerikai és brit értesülésekre hivatkozott, amelyek az iraki tömegpusztító fegyverek meglétét igazolták. Közel tíz hónappal Szaddám Huszein iraki diktátor eltávolítása után sem találtak azonban nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyvereket az országban.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Nagy dobásra készül a Facebook 2021-ben: jön a saját pénze

Nagy dobásra készül a Facebook 2021-ben: jön a saját pénze