A Rudolf Schuster szlovák államfő által kiírt, az előrehozott választásokról szóló népszavazásra április 3-án, az új államfő megválasztásának napján kerül majd sor.

Az államfő döntésének alkotmányosságát a jogszakértők már előre vitatták, ennek ellenére Schuster az elnökválasztással köti össze a szakszervezetek által összegyűjtött aláírások alapján a kormány alkalmasságának megmérettetését célzó referendumot. Mikulás Dzurinda kormányfő előre jelezte: nem lesz korrekt lépés, ha az államfő a két eseményt egy napra teszi.A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) a tavalyi év utolsó heteiben 550 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze, hogy siettesse a kormány távozását. Az államfőválasztáson ismét induló Schustert a kormánypártok és a sajtó hetek óta azért bírálják, hogy saját újraválasztása érdekében akarja összekötni a két eseményt, mert szerintük a párhuzamosság az ő érdekét szolgálja. Dzurinda szerint a kettős eseményből eredő magas részvétel Schuster malmára hajtaná a vizet. Elemzők szerint várható, hogy az államfő szerdai bejelentése az alkotmánybíróság elé kerül, amely akár mindkét eseményt elhalaszthatja. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos