Szerdán kegyelmet kért Pervez Musarraf elnöktől Ahmed Kádir Hán pakisztáni atomtudós, aki elismerte, hogy korábban nukleáris technológiát adott át külföldi államoknak, köztük Líbiának.

A pakisztáni állami televízióban (PTV) elhangzott kormányzati állásfoglalás szerint Ahmed Kádir Hán, a Han Research Laboratories (HRL) nevű kutatóintézet volt igazgatója vállalta a teljes felelősséget azért, hogy 2001-ig tartó igazgatósága idején atomtechnológiára vonatkozó ismereteket szivárogtatott ki külföldi államoknak. Ahmed Kádir Hán a televízióban bocsánatot kért a pakisztáni néptől, és gyakorlatilag elismerte, hogy Líbiának, Iránnak és Észak Koreaának adott át atomtitkokat. (A tripoli vezetés korábban nem árulta el, ki segítette urándúsítási kísérleteit.)Az atomtitkok illegális értékesítésével Hán megszegte a nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos nemzetközi megállapodásokat. Egyelőre nem tudni, hogy Ahmed Kádir Hán nyilatkozata része-e egy, a pakisztáni kormánnyal kötött megállapodásnak. A The New York Times napilap információi szerint az atomtitkok értékesítéséért a férfi és tudós társai több mint 50 millió dollárt kaptak. Hán most - érdemeire hivatkozva - kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz.

Egyes források szerint az államfő fontolgatja, hogy vádat emeljen-e a pakisztáni atomprogramban játszott szerepe miatt nemzeti hősként tisztelt Abdul Kádir Hán ellen. Egy vezető ellenzéki politikus, a tudós egyik barátja ugyanakkor kedden azt állította, Hán még korábban bevallotta neki, hogy részt vett az atomtitok átadásában, de azt vezető katonai tisztviselők, köztük Pervez Musarraf tudtával tette. A pakisztáni katonai vezérkar két egykori főnöke, akiket Hán vallomása alapján hallgattak ki, tagadták részességüket az ügyben. A kormányzat több vezető tisztségviselője, valamint maga Musarraf elnök korábban szintén ismételten tagadták érintettségüket.Az államfő az ügyben várhatóan a következő napokban beszédet intéz a pakisztáni néphez. Az országot megrázta a szerdai bejelentés, a radikális muzulmán csoportosulásokat tömörítő Muttahida Medzsaisz-i-Amal (MMA) pártszövetség péntekre általános sztrájkra hívott fel. (The New York Times, MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán