A massachusettsi szenátor a keddi előválasztásokon öt államban aratott győzelmet, míg John Edwards és Wesley Clark egy-egy államban kerekedett felül. Howard Dean gyakorlatilag már nincs versenyben.

A felmérések egykori éllovasa, Howard Dean volt vermonti kormányzó mindenütt megszégyenítő vereséget szenvedett kedden az egyszerre hét államban megrendezett előválasztásokon. Kerry a részeredmények szerint fölényesen győzött Missouri és Delaware államokban, és Arizonában, Észak-Dakotában és Új-Mexikóban is az első helyen végzett. Az elnökválasztás folyamatát megnyitó iowai és New Hampshire állambeli erőfelmérőn elért diadalával együtt a 60 éves politikus megnövelte előnyét vetélytársaival szemben.John Edwards szenátor Dél-Karolinában aratott fontos győzelmet. Az ötvenéves szenátor presztízskérdésnek tekintette, hogy első legyen szülőállamában, különben nem folytatta volna tovább a küzdelmet az elnökjelöltségért. John Kerry itt a második helyre szorult. Oklahomában szoros küzdelemben Wesley Clark nyugalmazott tábornok győzött Edwards és Kerry előtt. Oklahoma állam Arkansas-val szomszédos, amely Clark szűkebb pátriája.A június elejéig tartó előválasztások tétje, hogy a Demokrata Párt kit küld majd harcba George Bush elnök ellen a november 2-i elnökválasztáson. Az elnöknek saját pártján belül nincs kihívója, így a republikánusok számára az előválasztás most puszta formalitás. Kerry győzelmei közül a Missouri állambeli a legfontosabb, mivel az állam a statisztika szerint a népesség összetétele szempontjából az egész ország keresztmetszetét adja. Az államban a XX. században 1956-tól eltekintve mindig az került ki győztesen, aki azután elnyerte az elnökjelöltséget is.Howard Dean sehol sem szerezte meg a második helyet, és a "futottak még" egyike lett. Egyedül Új-Mexikóban lépte túl a 15 százalékos küszöböt, amely ahhoz szükséges, hogy az adott államból küldött képviselje a Demokrata Párt július végi bostoni elnökjelölt-állító konvencióján.Joe Lieberman connecticuti szenátor Delaware államhoz fűzte utolsó reményét és miután itt is messze lemaradt, az eredmények ismeretében bejelentette visszalépését. A keddi előválasztáson összesen 269 küldöttet választottak meg. A demokraták bostoni konvencióján a győztesnek legalább 2162 delegált szavazatára lesz szüksége a 4321 közül.Edwards, Clark, valamint a gyakorlatilag már leírt Dean versenyben akar maradni március 2-ig. Ezen a napon, az úgynevezett "szuperkedden" 10 államban tartanak előválasztást és összesen 1150 delegált választanak meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből