Szakértők kétlik, hogy a pakisztáni rezsim ne tudott volna az atomtudós üzelmeiről. Pervez Musarraf pakisztáni elnök nem engedi, hogy az ENSZ ellenőrizze az ország nukleáris programját.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök megkegyelmez az ország vezető atomtudósának, aki szerdán nyilvánosan bevallotta, hogy atomtitkokat adott át Iránnak, Líbiának és Észak-Koreának. Az elnök maga jelentette be csütörtökön, hogy elfogadja Abdul Kádír Hánnak, a pakisztáni atombomba atyjának kegyelmi kérvényét.Musarraf egyben közölte, hogy Pakisztán nem engedélyezi nukleáris programjának ENSZ általi ellenőrzését, nem ad át semmiféle dokumentumot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) és nem egyezik bele országon belüli független vizsgálatba sem.Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó pakisztáni szakértők kétlik, hogy a kormány ne tudott volna Hán üzelmeiről. Riffat Huszein, az iszlámábádi egyetem stratégiai tanulmányok karának vezetője szerint egyértelmű, hogy a kormány megállapodott Hánnal, de az állam és az intézmények felelőssége továbbra is nyitott kérdés marad. Egy másik egyetemi szakértő, Hazsan Aszkari elmondta: a pakisztáni biztonsági rendszer olyan szigorú, hogy felvetődik a kérdés, miként volt képes Hán külföldi államoknak átadni az atomtitkokat. Az International Crisis Group (ICG) pakisztáni vezetője, Samina Ahmed pedig úgy véli: miután már számtalan bizonyíték volt a pakisztáni atomüzletre, Mussarrafnak nem volt más választása, mint találni egy bűnbakot, s erre Hán tökéletesen megfelelt.A pakisztáni atombomba atyja szerdán az elnökkel találkozva magára vállalta a teljes felelősséget a szigorúan őrzött nukleáris technológia Iránnak, Líbiának és Észak-Koreának való átadásáért, egyúttal megkövette a nemzetet és kegyelmet kért tudományos érdemeire tekintettel. (hvg.hu)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

Nagy baj van: kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó, itt ellenőrizheti, érintett-e

Nagy baj van: kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó, itt ellenőrizheti, érintett-e

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon