Az amerikai hírszerzés elemzői sosem állították, hogy Irak tömegpusztító fegyverei miatt közvetlen veszélyt testesít meg - jelentette ki csütörtökön George Tenet.

A CIA igazgatója - hónapokig tartó hallgatást követően - a washingtoni Georgetown Egyetemen tartott beszédében elutasította azokat a vádakat, hogy az iraki háború igazolásához érveket kereső kormányzat befolyásolhatta az elemzőket következtetéseik megfogalmazásában. Tenet védelmébe vette az általa vezetett intézményt és egyben saját magát is, mintegy elébe vágva annak, hogy őt vagy a hírszerzést kiáltsák ki bűnbaknak.Tenet hangsúlyozta, hogy az elemzők sem értettek egyet abban, hol tart Irak vegyi, biológiai és nukleáris fegyverprogramja, és ezeket az eltéréseket belefoglalták a CIA 2002 októberében elkészített (az összes amerikai hírszerző szerv megállapításait és következtetéseit összefoglaló) nemzeti hírszerzési értékelésbe. Ez a dokumentum a CIA igazgatója szerint objektív értékelést adott Szaddám Huszein volt iraki elnökről, a brutális diktátorról, aki arra törekedett, hogy megtévessze a világot, tiltott fegyverekre tegyen szert, és alkalmas időben helyreállítsa atomfegyverprogramját. Azt azonban a hírszerzés nem állította, hogy Irak közvetlen veszélyt jelent.Az Irakban tiltott fegyverek után nyomozó amerikai szakértők két hete lemondott vezetője, David Kay a szenátus illetékes bizottsága előtt a minap kijelentette, hogy a hírszerzés téves helyzetértékelést adott, a közép-keleti arab országban a háború előtt nem voltak tömegpusztító fegyverek. George Bush amerikai elnök hétfőn a kongresszus nyomására bejelentette, hogy bizottságot nevez ki a hírszerzés teljesítményének a kivizsgálására.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról