Az Európai Parlament legnagyobb frakciója csak morális elvárásokat fogalmaz meg a volt kommunista vezetőkkel szemben, miszerint „tartózkodjanak európai tisztségek vállalásától.”

Az eredeti tervezetben még tiltó rendelkezéseket tartalmazott, de a jobboldali pártcsalád kétnapos konferenciája végül ezt elvetette. Viszont a határozatba bekerült a kommunista állampárti önkényuralom elítélése. A dokumentum sürgeti a teljes igazság felderítését az emberi jogok megsértéséről, és felkéri az Európai Uniót, hogy hivatalos deklarációban ítélje el a kommunizmust, mint ahogy az a nácizmus esetében már megtörtént.A most már az egész Európai Uniónak elfogadásra ajánlott néppárti kongresszus fölkéri az uniós tag- és a csatlakozó államokat, hogy nemzeti bizottságokkal vizsgáltassák ki a kommunista önkényuralom idején elkövetett emberi jogsértéseket. E vizsgálódások eredményét e bizottságok aztán a független bírósághoz nyújtanák be. Ennek alapján pedig az Európai Néppárt fölkéri az Európai Uniót, hogy hivatalos deklarációban ítélje el az önkényuralmi kommunizmust, hiszen ilyen megbélyegzés mindeddig csupán az egyik 20. századi totalitarizmus, a nácizmus esetében történt meg.Mint ismeretes, az Uniónak jelenleg kommunista frakciója is van, de egyelőre a zöld, a liberális és szocialista frakció sem támogatja a néppárti javaslatot.Az ügy magyar vonatkozása, hogy Szájer József (Fidesz-MPP) társszerzőként jegyezte a határozattervezetet, és három módosító javaslatát a plénum el is fogadta. Ezek egy, a kommunizmus bűnit vizsgáló európai kutató- és dokumentumközpont felállítására, a kommunizmus áldozatainak emlékmúzeumára, illetve emléknapjának bevezetésére vonatkoztak.Hegyi Gyula szocialista politikus a Magyar Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy elfogadhatatlan a néppárti javaslat. És morális megfontolások számon kérése olyan pártoktól, mint például a spanyol Néppárt, amelyben francoista politikusok ülnek, vagy az osztrák, illetve olasz vezetőkormánypártok, amelyek szélsőjobbos koalíciós partnerekkel működnek együtt, érthetetlen."Az elfogadott szövegváltozat olyan ing, amelyet közülünk senkinek nem kell magára vennie" — kommentálta a fejleményeket Kósáné Kovács Magda szocialista politikus az MSZP honlapjának.Szájer József a Népszabadságnak elmondta: az eredeti javaslat nem az MSZP ellen irányult, „ez nem az én javaslatom volt, és különben sem volt, és nem is lehetett belpolitikai vonzata.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Bírósághoz fordult a TASZ a kormánypárti médiabirodalom miatt

Bírósághoz fordult a TASZ a kormánypárti médiabirodalom miatt

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték